Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έμπρακτη στήριξη των Περιφερειακών μέσων ενημέρωσης ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον αρμόδιο Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνο, καθώς αρκετές εφημερίδες, ραδιοφωνικοί σταθμοί, αλλά και τηλεοπτικά κανάλια στην Περιφέρεια της χώρας, βρίσκονται στα πρόθυρα «λουκέτων» λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων.

Ειδικότερα, στο έγγραφό του, ο Βουλευτής αναφέρει ότι «η τεράστια οικονομική κρίση που πλήττει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και των επιχειρήσεων δεν θα μπορούσε να εξαιρέσει τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης». Σημειώνει δε ότι «ήδη, αρκετές εφημερίδες, ραδιοφωνικοί σταθμοί, αλλά και τηλεοπτικά κανάλια υπό το βάρος της οικονομικής πίεσης έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν την κυκλοφορία τους, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση, παρά τις επικοινωνιακές τακτικές, φαίνεται να αδιαφορεί πλήρως για τα προβλήματα και τις προτάσεις του κλάδου, με αποτέλεσμα να οδηγεί ακόμη περισσότερους επαγγελματίες στην οικονομική καταστροφή».

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει ότι «έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί από την άνιση μεταχείριση στην κατανομή της κρατικής διαφήμισης μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, αλλά και από τη μερική κατάργηση της επιδότησης στα ταχυδρομικά τέλη για όλες τις εφημερίδες που είναι στις λίστες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας». Σημειώνει επίσης ότι «συχνά, κρατικοί φορείς ή και ιδιωτικές εταιρείες, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τον ΕΟΤ, έχουν οφειλές απέναντι σε μερίδα των μέσων από διαφημιστικά προγράμματα ακόμα και από το 2009». Ως εκ τούτου, τονίζει ότι «πρέπει να διευκρινιστεί πότε και πως θα πληρωθούν οι συγκεκριμένες οφειλές». Κρίσιμο θεωρεί επίσης «να εξασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των διαφημιστικών καταχωρήσεων που απορρέουν από το διαφημιστικό μέρος των έργων του ΕΣΠΑ».

Καταθέτει ακόμα ότι «για την ενίσχυση των περιφερειακών ΜΜΕ, υπάρχει πρόταση από πλευράς Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων που σας έχει κατατεθεί και προβλέπει την άμεση δανειοδότησή τους από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων», ενώ αναφέρει ότι «συγκεκριμένη πρόταση στήριξης των ΜΜΕ έχει επίσης εφαρμοστεί στη Γαλλία, όπου με νόμο προβλέπεται η βοήθεια των έντυπων ΜΜΕ μέσω της επιδότησης των συνδρομών». Τέλος, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό «να διευκρινιστεί με ποιο τρόπο πληρώνονται, δηλαδή με ποια τιμή, του δημοσίου (ήτοι 0.2€ / εκατοστό) ή του ιδιώτη (0.5 € / εκατοστό), πληρώνονται δημοσιεύσεις ενός διαγωνισμού για προκήρυξη έργου που θα αποβεί άκαρπος ή για διάφορους λόγους ακυρωθεί».

Στο πλαίσιο αυτό, και αναγνωρίζοντας ότι «πολύ μεγάλη μερίδα των Περιφερειακών (και όχι μόνο) μέσων ενημέρωσης βρίσκονται σε πολύ δυσχερή οικονομική θέση», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό Πολιτισμού, «με ποιο τρόπο και με ποια κριτήρια γίνεται η κατανομή της κρατικής διαφήμισης», ενώ ζητά «να διασφαλίσει το αρμόδιο υπουργείο την δίκαιη και ίση μεταχείριση όλων των ΜΜΕ, Περιφέρειας και κέντρου».

Επιπλέον, ζητά αναλυτική ενημέρωση εάν «υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για την ενίσχυση των Περιφερειακών μέσων ενημέρωσης», καθώς και εάν «εξετάζεται η πρόταση που σας κατατέθηκε από πλευράς Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων για τη δανειοδότησή τους από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων», αλλά και εάν «εξετάζονται προτάσεις που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη μέλη».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook