Η ανακοίνωση από τη Δ/νση Πρασίνου, Περιβάλλοντος & Καθαριότητας του Δήμου Χανίων

Στην επιβολή προστίμων σε όσους δεν τηρούν τους κανόνες καθαριότητας, που ομόφωνα έχουν εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, θα προχωρήσει η δημοτική Αρχή Χανίων.

Εν όψει της έναρξης των εορτών και της νέας τουριστικής περιόδου, η αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος και καθαριότητας δημοσιοποίησε σήμερα τους βασικούς κανόνες που θα πρέπει να τηρούν πολίτες και επιχειρηματίες επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η καλή εικόνα της πόλης και η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων.

«Με απλές ενέργειες μπορούμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην καθαριότητα της πόλης μας και να διευκολύνουμε το έργο των υπηρεσιών του δήμου στον τομέα αυτόν. Ή μη τήρηση των παραπάνω συμβουλών προσβάλλει το κοινωνικό σύνολο» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας ότι «η υπηρεσία καθαριότητας είναι υποχρεωμένη, βάσει του κανονισμού καθαριότητας που έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, να επιβάλει πρόστιμα, όπως προβλέπεται για κάθε παράβαση».

Η εναπόθεση των απορριμμάτων σε σακούλες και μέσα σε κάδους, η τήρηση των κανόνων ανακύκλωσης, η μη έκθεση ογκωδών αντικειμένων και οικοδομικών υλικών σε δρόμους και πεζοδρόμια, η τήρηση των κανόνων καθαριότητας για τα κατοικίδια ζώα σε δημόσιους χώρους, ο περιορισμός της αφισορύπανσης και η απομάκρυνση οχημάτων από κοινόχρηστους χώρους ή σε ξένες ακάλυπτες ιδιοκτησίες, είναι τα σημεία στα οποία δίνει βαρύτητα ο δήμος.

Η ανακοίνωση από τη Δ/νση Πρασίνου, Περιβάλλοντος & Καθαριότητας του Δήμου Χανίων

Από τη Δ/νση Πρασίνου, Περιβάλλοντος & Καθαριότητας του Δήμου Χανίων, εν όψει της έναρξης της θερινής περιόδου και επειδή η καθαριότητα είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους, δίνονται στη δημοσιότητα ορισμένοι απλοί κανόνες, που όλοι πρέπει να τηρούν και να εφαρμόζουν, ώστε να έχουν τα Χανιά την εικόνα, που τους αρμόζει.

“• Οι δημότες υποχρεούνται να τοποθετούν τα οικιακά απορρίμματά τους σε ανθεκτικές σακούλες καλά δεμένες και χωρίς υγρά, τις οποίες να τοποθετούν μέσα στους ειδικούς κάδους κατά τις νυχτερινές ώρες.

• Για λόγους, που σχετίζονται με την αισθητική της πόλης και τη δημόσια υγεία, δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση σκουπιδιών έξω από τους κάδους.

• Απορρίπτουμε στους μπλε κάδους μόνο ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτιά, πλαστικά, χαρτοκιβώτια, αφού πρώτα τα συμπιέσουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον όγκο τους).

• Δεν εμποδίζουμε το έργο της αποκομιδής με στάθμευση των αυτοκινήτων μπροστά στους κάδους.

• Δεν μετακινούμε κάδους από την καθορισμένη τους θέση.

• Δεν βγάζουμε ογκώδη αντικείμενα (έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, στρώματα, κ.λ.π.) στο πεζοδρόμιο, στο δρόμο ή σε κοινόχρηστους χώρους, πριν επικοινωνήσουν με την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου στα τηλ. 28213-41777 7 & 778, στο email: [email protected] , στο site chania.gr-παράπονα  ή τη ΔΕΔΙΣΑ στο τηλ. 2821076666 για τη Δημοτική Ενότητα Χανίων.

• Συσκευάζουμε τα προϊόντα κηπευτικών εργασιών σε δέματα δεμένα ή αν πρόκειται για φύλλα ξερά, άνθη, κ.λ.π. σε ανθεκτικές σακούλες και τις τοποθετούμε μέσα στους κάδους.

• Στα σταθερά καλαθάκια, που έχει τοποθετήσει ο Δήμος στα πεζοδρόμια, απορρίπτουμε χαρτάκια, μπουκάλια νερού, μικροαντικείμενα και ποτέ οικιακά απορρίμματα.

• Εφόσον βγάλουμε βόλτα το κατοικίδιό μας, εφοδιαζόμαστε με τα κατάλληλα μέσα για την περισυλλογή των περιττωμάτων και δεν αφήνουμε τις ακαθαρσίες στα πεζοδρόμια, δρόμους, πάρκα και παιδικές χαρές.

• Δεν εγκαταλείπουμε στο πεζοδρόμιο και τους κοινόχρηστους χώρους υπολείμματα οικοδομικών εργασιών (μπάζα). Οφείλουμε να φροντίσουμε οι ίδιοι για την απομάκρυνση τους με ίδια μέσα και την εναπόθεσή τους σε περιβαλλοντικά αδειοδοτημένους χώρους.

• Αφισορύπανση. Δεν επιτρέπεται η ανάρτηση αφισών σε κοινόχρηστους χώρους και στο αστικό εξοπλισμό (κολώνες ηλεκτροφωτισμού, στάσεις λεωφορείων, κ.λ.π.) αλλά μόνο στους πίνακες ανακοινώσεων του Δήμου. 

• Δεν εγκαταλείπουμε το όχημα μας σε κοινόχρηστους χώρους ή σε ξένες ακάλυπτες ιδιοκτησίες.

Η Δημοτική αρχή με τους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας – περιβάλλοντος & πρασίνου και με τον καθημερινό τους αγώνα προσπαθούν για μία πόλη ευπρεπή και καθαρή.

Με απλές ενέργειες μπορούμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην καθαριότητα της πόλης μας και να διευκολύνουμε το έργο των υπηρεσιών του Δήμου στον τομέα αυτό. Ή μη τήρηση των παραπάνω συμβουλών προσβάλει το κοινωνικό σύνολο.

Η υπηρεσία καθαριότητας είναι υποχρεωμένη, βάσει του κανονισμού καθαριότητας που έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, να επιβάλει πρόστιμα, όπως προβλέπεται για κάθε παράβαση. Η καθαριότητα και η προστασία του περιβάλλοντος είναι στο χέρι όλων μας.”
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook