Ελάχιστη ως μηδενική είναι η πυρασφάλεια στον εθνικό δρυμό της Σαμαριάς στα Χανιά – Τοπικός σύμβουλος της Αγίας Ρουμέλης ζητά την άμεση τοποθέτηση πυροφυλάκων και στα 5 φυλάκια του νομού

Ο τοπικός σύμβουλος της Αγίας Ρουμέλης, Ιωάννης Τζατζιμάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πυρασφάλεια του φαραγγιού της Σαμαριάς, χαρακτηρίζοντάς το απροστάτευτο απέναντι στον κίνδυνο της πυρκαγιάς.

Όπως αναφέρει για να υπάρχει πυροπροστασία στον εθνικό δρυμό χρειάζεται να επανδρωθούν και τα 5 πυροφυλάκια που βρίσκονται κατά μήκους του με πυροφύλακες. Δεν βοηθά στην άμεση παρέμβαση, όπως τονίζει, να βρίσκονται δυο πυροσβέστες στο Ξυλόσκαλο και να κάνουν πορεία στο φαράγγι. Αποτελεσματική πυροπροστασία θα υπήρχε με την ύπαρξη κατά μήκος του φαραγγιού πυροφυλάκων.

Το φαράγγι της Σαμαριάς στον τομέα της πυρασφάλειας είναι εκτεθειμένο 100% και όποιος πιστεύει το αντίθετο κάνει λάθος. Κάθε χρόνο τοποθετούνται 1-2 μόνιμοι αξιωματικοί, οι οποίοι βρίσκονται στο ξυλόσκαλο και περιδιαβαίνουν το φαράγγι. Δεν είναι όμως αυτό σωστή και πλήρης φύλαξη του δρυμού. 

Η σωστή πυροπροστασία σε έναν τέτοιο εθνικό δρυμό προϋποθέτει τη συνεχή παρουσία προσωπικού κατά μήκους του φαραγγιού μέσα στα 5 πυροφυλάκεια, ώστε η παρέμβαση μόλις δει ο πυροφύλακας τον καπνό να είναι άμεση. τονίζει ο κ. Τζατζιμάκης

Για να γίνει αυτό χρειάζεται οι αρμόδιοι φορείς να συμπράξουν και να πιέσουν το υπουργείο προκειμένου να προχωρήσει στην πρόσληψη εγκαίρως των συμβασιούχων πυροσβεστών. Αυτό όπως δηλώνει ο κ. Τζατζιμάκης δεν μπορεί να γίνει μεμονωμένα για το φαράγγι της Σαμαριάς, αλλά είναι απόφαση που αφορά στην πρόσληψη των 1270 συμβασιούχων σε όλη την Ελλάδα.

Όπως λέει πρέπει τόσο οι 4 βουλευτές του νομού, όσο και το Δασαρχείο, η Πυροσβεστική και η Περιφέρεια να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση:

Ζητάω από όλους τους βουλευτές του νομού Χανίων και τους αρμόδιους φορείς όπως το Δασαρχείο, την Πυροσβεστική, την Περιφέρεια, να ενεργήσουν για να γίνει πρόσληψη ώστε να επανδρωθούν τα 5 πυροφυλάκια που έχει μέσα και κατά μήκος του ο εθνικός δρυμός της Σαμαριάς. Το κράτος δεν μπορεί να επανδρώσει μόνο τα συγκεκριμένα πυροφυλάκια, πρέπει να αποφασίσει για όλη την Ελλάδα διότι οι συγκεκριμένοι οι πυροφύλακες προέρχονται από τους συμβασιούχους, από τους 1270 συμβασιούχους πυροσβέστες σε όλη την Ελλάδα. 

Μόλις ανοίξει το φαράγγι, περίπου στις 15 Απριλίου, πρέπει να είναι οι πυροφύλακες στη θέση τους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο για το φαράγγι αλλά για όλη την Ελλάδα. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να πούμε ότι το φαράγγι είναι επανδρωμένο στον τομέα της πυρασφάλειας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, είχε πει ξεκάθαρα πριν λίγες μέρες ότι θα δουλέψουν 5 μηνο. Αυτό είναι το θλιβερό. Ότι δεν πάει η πυροσβεστική βάσει αναγκών αλλά βάσει των οικονομικών του υπουργείου. Δεν είναι προτιμότερο να σωθούν 10 δάση παραπάνω από το να εξοικονομήσουν έναν μήνα από τους συμβασιούχους πυροσβέστες, πυροφύλακες. Ας επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός με έναν μήνα παραπάνω; Τι να κάνουμε; Να αφήσουμε να καούν τα δάση μας; Το φαράγγι για να επανδρωθεί με τους πυροφύλακες που χρειάζεται πρέπει να υπάρξει απόφαση που θα αφορά σε όλη την Ελλάδα και έχει να κάνει με την πρόσληψη 1270 σε όλη την Ελλάδα.

Πρέπει να βοηθήσουν όλοι οι βουλευτές του νομού Χανίων. Τέσσερις έχει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή και δεν μπορούν να βοηθήσουν;

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook