Συμβάσεις συνολικού ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ για τη λειτουργία του ΕΤΕΑΝ (πρώην ΤΕΜΠΜΕ), αναμένεται να υπογραφούν σύντομα με το τραπεζικό σύστημα, δίδοντας βαθιά «ανάσα» στις εγχώριες επιχειρήσεις, σε σχέση με το μείζον ζήτημα της ενίσχυσης της ρευστότητας.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα διευκολύνει όσες επιχειρήσεις υλοποιούν προγράμματα του παλιού αναπτυξιακού νόμου και του ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι θα μπορούν να δανείζονται μέσω του ΕΤΕΑΝ με χαμηλό επιτόκιο.

Συμπληρωματικά, το υπουργείο όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, έχει εξασφαλίσει και ποσό ύψους 15 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ), για τη χρηματοδότηση έργων του ΕΣΠΑ, ενώ ταυτόχρονα προχωρά εντατικά και η δημιουργία της επενδυτικής τράπεζας.

Άρση εμποδίων

Μιλώντας στο πλαίσιο συνάντησης που είχε προχθές με τη διοίκηση του ΣΒΒΕ στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε, επίσης, ότι το υπουργείο έχει στα «σκαριά» νομοσχέδιο για την άρση 70 εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, ενώ από το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική διενέργεια διαγωνισμών, για προμήθειες του Δημοσίου.

Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται το πλάνο απλοποίησης των εξαγωγικών διαδικασιών και φιλοδοξία του υπουργείου είναι από την αρχή του 2012 αυτές να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, ενώ σχεδιάζεται και ένα νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό ενίσχυσης των επιχειρήσεων 40 εκατ. ευρώ, που θα αφορά στην ενίσχυση της εξωστρέφειας αγροτικών προϊόντων.

Μεταποίηση
Αισιόδοξο μήνυμα τόσο για τη μεταποίηση, όσο και για την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, που δίνουν ελπίδες ανάκαμψης της βιομηχανίας με έδρα την ελληνική περιφέρεια, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του υπουργού ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Νίκος Πέντζος.

Η διοίκηση του συνδέσμου, εξάλλου, έθεσε στον υπουργό μια σειρά σημαντικά ζητήματα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων της βόρειας Ελλάδας, όπως: την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω του ΕΤΕΑΝ, την επιστροφή του ΦΠΑ των εξαγωγικών επιχειρήσεων, την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για εξαγωγικές επιχειρήσεις για τα επόμενα 5 χρόνια, την ακρίβεια στην αγορά και τις σχέσεις προμηθευτών και αλυσίδων λιανικής πώλησης, τον έλεγχο της αγοράς, το καθεστώς των μεταχρονολογημένων επιταγών, των προκηρύξεων των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ κ.λπ.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook