Τελευταία ενημέρωση: 20:54

Ακόνισαν μαχαίρια και μπαλτάδες και διαγωνίζονται εκπροσωπώντας την Ελλάδα, οι έξι κρεοπώλες από τα Χανιά, που συμμετέχουν στον διεθνή διαγωνισμό κρεοπωλών (World Butchers’ Challenge – WBC) που πραγματοποιείται στο Μπέλφαστ της Β. Ιρλανδίας.

Η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά στον διαγωνισμό, με την ομάδα που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της επιχείρησης «Meating ΑΒΕΕ» και του Λεωνίδα Μαθιουλάκη που διατηρεί επιχείρηση κρεοπωλείου, στον Πλατανιά Χανίων. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο κ. Λεωνίδας Μαθιουλάκης, κρεοπώλης τρίτης γενιάς και ιδιοκτήτης της επιχείρησης Meating ΑΒΕΕ, που λειτουργεί από το 1949. 

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων και ποτών «IFEX, 20-21-22 Μαρτίου», στο Μπέλφαστ, που είναι μια μεγάλη και εξελισσόμενη επαγγελματική έκθεση, που ειδικεύεται και στον τομέα κρέατος. Έχουν δηλώσει συμμετοχή και διαγωνίζονται δώδεκα (12) ομάδες από δώδεκα χώρες: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία, Γερμανία, Νότια Αφρική, ΗΠΑ και Βραζιλία. 

Τι περιλαμβάνει ο διαγωνισμός

Οι συμμετέχοντες, οπως έδειξε και η απευθείας μετάδοση του διαγωνισμού, είχαν στη διάθεσή τους 3 ώρες και 15 λεπτά για να επεξεργαστούν μισό μοσχάρι, μισό χοιρινό, ένα αρνί και 5 κοτόπουλα.

Νικήτρια θα είναι η ομάδα που θα καταφέρει να διαχειριστεί με τον πιο ευφάνταστο, καινοτόμο και ταυτόχρονα ορθολογικό τρόπο τα παραπάνω τέσσερα είδη κρέατος, προσδίδοντάς τους υπεραξία. Θα πρέπει, όχι μόνο να διαχωρίσουν την πρώτη ύλη στις ιδανικές κοπές, αλλά, μέσα στον διαθέσιμο χρόνο των τριών ωρών και ενός τετάρτου, να αναδείξουν τα επιμέρους κομμάτια με πρωτότυπο και καλλιτεχνικό τρόπο. Βαθμολογούνται επίσης στη συνεργασία και στην ομαδικότητα, στην ικανότητα χρήσης του εξοπλισμού, στη σωστή υγιεινή, στην ελαχιστοποίηση της φύρας και τελικά, όπως είπαμε, στην άψογη παρουσίαση του κρέατος, των προϊόντων και των παρασκευασμάτων του.

Η Χανιώτικη ομάδα

Η Ελληνική ομάδα που οργάνωσε ο Λεωνίδας Μαθιουλάκης αποτελείται από 6 άτομα. Τον Γιάννη Καζά, ιδιοκτήτη επιχείρησης εξοπλισμού κρεοπωλείων και foodstylist της MeatingGreece, τον μάγειρα με ειδίκευση στις κοπές του κρέατος Νίκο Βρεττό, τον Ευθύμη Σκαράκη, εργαζόμενο στη Meating ΑΒΕΕ, τον Burrjia Sidrit (ή Σήφη), επίσης εργαζόμενο στην ίδια επιχείρηση και τον Παναγιώτη Μαριόλη, που εργάζεται στον τομέα του κρέατος από το ’91 και έχει ενταχθεί πρόσφατα στο δυναμικό του κρεοπωλείου. Η ομάδα προπονήθηκε κατ΄ εξακολούθηση τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τις οδηγίες του διαγωνισμού και με τη βοήθεια δύο καταξιωμένων Ελλήνων σεφ, του Ιωσήφ Πετρώφ και του Ιωσήφ Αποστολάκη.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού δεν έχουν ανακοινωθεί 

Δείτε την σελίδα του διαγωνισμού στο Facebook εδώ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook