Όπως και η παρουσία των δύο πρώην συνδικαλιστών και νυν υπουργών στα Ανώγεια απέδειξε, η ζωή αποτελεί μια δυναμική διαδικασία στην οποία πιστεύω, θέσεις και αντιλήψεις συνεχώς αλλάζουν. Παλαιότερα για παράδειγμα, οι σημερινοί ευγνωμονούντες την φιλανθρωπία πίστευαν πως αποτελεί υποκριτική ενέργεια καταπιεστών των εργαζομένων τους, η οποία μοναδικό στόχο είχε οι χορηγοί να «ξεπλένουν τα λερωμένα χέρια τους με το νερό της φιλανθρωπίας». Επειδή βέβαια όπως είπαμε η ζωή αποτελεί μια δυναμική διαδικασία κατά την οποίο ο άνθρωπος αλλάζει, ας μην απορήσουμε αν κάποια στιγμή στο μέλλον οι ιδέες της νιότης επανέλθουν… 

Άκουγα το πρωί στον ΣΚΑΙ την ευειδή υπουργό της Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου να προσπαθεί να αποφύγει τις δύσκολες ερωτήσεις που οι ίδιοι οι άνεργοι έθεταν σε ρεπορτάζ του σταθμού έξω από υποκατάστημα του ΟΑΕΔ. Τι για επιδόματα έλεγε, τι για προγράμματα, τι για τους κακούς προηγούμενους που περιέκοψαν τους μισθούς. Προς τιμήν της δεν κατέφυγε στον εύκολο δρόμο της όξυνσης (όπως συνήθως κάνουν οι συνάδελφοι της), απλά προσπαθούσε να αποφύγει τις ερωτήσεις ή έστω να δώσει απαντήσεις από αυτές του τύπου «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε».

Να τονίσουμε για αποφυγή παρεξηγήσεων πως η κ. Αχτσιόγλου είναι μια νέα γυναίκα με καλές σπουδές (δικηγόρος με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο και διδακτορικό στο Εργατικό Δίκαιο), δυνητικά λοιπόν είναι ένα χρήσιμο στέλεχος και όχι μόνο για το κόμμα της. Είναι ωστόσο σαφές πως η τοποθέτηση της σαν κύριο κριτήριο είχε ότι κανένας δεν ήθελε την «κληρονομιά» του προκάτοχου της κ. Κατρούγκαλου. Βλέπετε η «μεταρρύθμιση» του έχει τόσο αρνητικές επιδράσεις στους συνταξιούχους, που κανένας δεν θέλει να συνδεθεί με αυτήν. Δυστυχώς, παρά τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν ομάδες συνταξιούχων που κατέφυγαν στα δικαστήρια, το δίλλημα είναι στη βάση του απλό: είτε μένουμε στην Ευρώπη και προσπαθούμε να αναπτύξουμε την οικονομία μας ώστε τα ασφαλιστικά ταμεία να γεμίσουν, είτε θα τυπώσουμε δραχμές οι οποίες δεν θα αξίζουν ούτε το χαρτί που είναι τυπωμένες. Οι άνθρωποι θα έχουν τσουβάλια τα λεφτά με τα οποία όμως δεν θα μπορούν να αγοράσουν ούτε τα βασικά. 

Η κ. Αχτσιόγλου μίλησε επίσης για το φαινόμενο της μαύρης ή υποδηλωμένης εργασίας, η οποία όπως είπε κατόπιν εντατικών ελέγχων μειώθηκε, βρίσκεται όμως ακόμα σε υψηλά επίπεδα. Αυτό είναι και το σημείο που θίγει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ενδιάμεση έκθεσή του για την ανάπτυξη ο οποίος προτείνει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους χαμηλά αμειβόμενους εργαζομένους ως λύση για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Τελικά, οι υψηλές εισφορές δεν βλάπτουν μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, αφού χωρίς κερδοφορία επενδύσεις δεν γίνονται, νέες θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται και οι συντάξεις θα συνεχίσουν να μειώνονται…   

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook