Γράφει ο Βιτρούβιος

Στις 16 και 17 Μαρτίου διεξήχθη το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Η προσέλευση και η συμμετοχή των συνέδρων ήταν εντυπωσιακή.  Παντού ήταν κυρίαρχο το αίσθημα της ελπίδας, της προσμονής, της αγωνίας αλλά και της περιέργειας.

O Βασίλης Κεγκέρογλου είχε φροντίσει για τα οργανωτικά. Το σκηνικό ήταν εντυπωσιακό με τις τεράστιες οθόνες και τα χρώματα του νέου φορέα. Την πρώτη μέρα του συνεδρίου, Παρασκευή 16 Μαρτίου, αφού έγιναν οι διαπιστεύσεις των συνέδρων ξεκίνησαν οι εναρκτήριες ομιλίες.

Η Φώφη Γεννηματά προσήλθε στο πάνελ καταχειροκροτούμενη και με μία ομιλία ελπίδας, νίκης και σιγουριάς έδωσε το στίγμα του συνεδρίου. Ακολούθησε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσπάθησε να κάνει πολιτικό άνοιγμα προς το Κίνημα Αλλαγής αλλά αντιμετωπίστηκε χλιαρά από τους συνέδρους.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ανέλπιστα καλός και ευρηματικός στην ομιλία το και  ζήτησε ευρεία πολιτική συναίνεση. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μην έχοντας συνηθίσει να μιλάει σε μεγάλα ακροατήρια, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός, προσβλητικός και στα όρια της γραφικότητας  προς τους οικοδεσπότες, με αποτέλεσμα την άτακτη φυγάδευσή του από το συνέδριο για να μην υπάρξουν χειρότερα.

Στη συνέχεια μίλησε ο  Κώστας Σημίτης  ο οποίος εξέφρασε την άποψη ” ότι το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να μείνει μακριά από λαϊκισμούς και να γίνει ρεύμα ανανέωσης και μεταρρύθμισης”. Επόμενος ήταν ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Με μία συγκλονιστική ομιλία ξεσήκωσε τους συνέδρους οι οποίοι όρθιοι τον χειροκροτούσαν για αρκετή ώρα. Η πρώτη μέρα του συνεδρίου έκλεισε με τον χαιρετισμό του γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα.

Την επόμενη ημέρα του συνεδρίου, Σάββατο 17 Μαρτίου, το πρωί διεξήχθησαν οι  θεματικές συνεδριάσεις: Πρόγραμμα Ελλάδα: πολιτικές θέσεις, προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο, Καταστατικό, Ισότητα στην πράξη, Διακήρυξη, Προοδευτικό Forum Νέας Γενιάς, Ηλεκτρονική Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής και Συνταγματική αναθεώρηση.

Αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη το επίπεδο και η τεκμηρίωση των απόψεων των συνέδρων – εισηγητών καθώς και ο αριθμός των συμμετεχόντων. Το απόγευμα ακολούθησαν αξιόλογες ομιλίες και παρεμβάσεις στελεχών όλων των φορέων, ξεχωρίζοντας την συγκλονιστική ομιλία του Δημήτρη Ρέππα, την εξαιρετική παρέμβαση του Παντελή Καμά και το δυναμικό μήνυμα που εξέφρασε ο Γιώργος Ελενόπουλος.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, συναινετικός, ρεαλιστικός και αισιόδοξος έδωσε το στίγμα της επόμενης ημέρας. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ, εξέφρασε τις τεκμηριωμένες απόψεις του με σαφήνεια και παρουσίασε το καταστατικό του Κινήματος Αλλαγής. Ο Γιώργος Καμίνης με την ήρεμη δύναμή του, αποτέλεσε σημείο αναφοράς με την πολύ καλή παρέμβασή του και οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την δυναμική παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη. Οι διεργασίες ολοκληρώθηκαν με την ομιλία της Φώφης Γεννηματά και την υπερψήφιση του ιδρυτικού καταστατικού.

Αποφασίσθηκε η δημιουργία Κεντρικής Επιτροπής αποτελούμενη από 350 μέλη και  με αναλογική κατανομή : ΠΑΣΟΚ 128 μέλη, ΠΟΤΑΜΙ 67 μέλη, ΚΙΔΗΣΟ 50 μέλη, ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ 42 μέλη, ΔΗΜΑΡ 35 μέλη, ΚΑΜΙΝΗΣ 30 μέλη. Μετά την συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής θα δημιουργηθούν τα περιφερειακά και νομαρχιακά όργανα.

Στον απόηχο του συνεδρίου, έμεινε το κλίμα αισιοδοξίας αλλά και σκεπτικισμού για την πορεία της επόμενης ημέρας. Η Φώφη Γεννηματά κέρδισε στο ηγετικό της προφίλ, ο Σταύρος Θεοδωράκης κρατά τον αυτόνομο λόγο του αλλά όχι τον κόσμο του, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος με την σοβαρότητά του δείχνει να είναι ομαδικός παίκτης, ο Γιώργος Καμίνης αναδεικνύεται ως η έκπληξη του νέου φορέα και όσον αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη , ο λόγος και η δυναμική του δείχνει να είναι απαραίτητη για την επόμενη ημέρα.

Όσον αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου; Απλά ως γνήσιος Παπανδρέου κέρδισε όλο το συνέδριο στα σημεία αλλά και στην ουσία του…..

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook