Ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων απαντά στα όσα του επιρρίπτει ο πρώην Αναπληρωτής Διοικητής του Γ.Ν Χανίων

Απάντηση στην επιστολή του πρώην Αναπληρωτή Διοικητή του Γ.Ν. Χανίων Γιάννη Μανούσα (Βλαντά) και την κριτική που άσκησε στη νέα διοίκηση του Νοσοκομείου, με αφορμή τον δημόσιο απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης, απέστειλε ο διοικητής του Νοσοκομείου Μηνάς Βουλγαρίδης.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου, απαντά στα όσα θέματα έθιξε στην επιστολή του ο πρώην αναπληρωτής διοικητής, με το παρακάτω κείμενο:

“Σε απάντηση της επιστολής του πρώην Αναπληρωτή Διοικητή του Γ.Ν. Χανίων Γιάννη Μανούσακα που δημοσιεύθηκε σε ενημερωτικά site, έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις: 

Α) Ο κ. Μανούσακας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο αυξημένο κόστος των καυσίμων και μάλιστα αναρωτιέται ειρωνικά αν το κόστος αυτό  οφείλεται «στην βαρυχειμωνιά».

Τον πληροφορούμε ότι το 2017 το Γ.Ν. Χανίων κατανάλωσε 1.065.400 λίτρα πετρελαίου, κόστους 1.297.728 €, ενώ το 2016 είχε καταναλώσει 932.700 λίτρα πετρελαίου, αξίας 931.072 €. Προκύπτει λοιπόν (με μια απλή διαίρεση) ότι η  μέση τιμή προμήθειας του πετρελαίου το 2017 ήταν 1,218 €, ενώ το 2016 ήταν 0,998 €.

Η αύξηση της τιμής των καυσίμων το 2017 είναι κάτι που όλοι οι πολίτες -οδηγοί έχουν καλά καταλάβει, εκτός από τον… κ. Μανούσακα.
Β) Ο κ. Μανούσακας αναρωτιέται πως εμφανίζει ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου στις 31-12-2017 ταμειακά υπόλοιπα 7,21 εκατομμύρια Ευρώ.

Φαίνεται ότι… ανακαλύπτει εκ νέου την Αμερική, καθώς ξεχνά ότι επί της Διοίκησης του το 2014 το Ταμειακό Υπόλοιπο ήταν 1,9 εκατ. Ευρώ με χρέη 11,8 εκατ. Ευρώ και  το 2015 το Ταμειακό Υπόλοιπο ήταν 3,7 εκατ. Ευρώ με χρέη 16,9 εκατ. Ευρώ.

Το 2017 το ταμειακό υπόλοιπο ήταν 7,2 εκατ. Ευρώ με χρέη 7,3 εκατ. Ευρώ. 

Το Ταμειακό αυτό Υπόλοιπο του 2017 ήταν αποτέλεσμα του ότι το Γ.Ν. Χανίων έλαβε στις 13-11-2017 τακτική επιχορήγηση 3,3 εκατ. Ευρώ, στις 30-11-2017 τακτική επιχορήγηση 2,9 εκατ. Ευρώ, και τέλος στις 06/12/2017 έλαβε 4,2 εκατ. Ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ (ποσό ρεκόρ που δεν είχε λάβει ποτέ στο παρελθόν). Ήταν λοιπόν αδύνατον στην Οικονομική Υπηρεσία να απορροφήσει τα ανωτέρω κονδύλια μέσα σε έναν μήνα και για τον λόγο αυτό εμφανίζεται το Ταμειακό Υπόλοιπο.

Επίσης τον πληροφορούμε –αν και θα έπρεπε λόγω της θητείας του να το γνωρίζει- ότι τα Ταμειακά Υπόλοιπα δεν αναμορφώνονται αλλά εγγράφονται στην επόμενη χρήση (ήτοι έτος 2018) προκειμένου να εξοφλήσουν χρέη.

Από τα στοιχεία του 2017 είναι εμφανές ότι με το Ταμειακό Υπόλοιπο μπορούν να εξοφληθούν εξολοκλήρου τα χρέη του Γ.Ν. Χανίων, κάτι που ήταν αδύνατον επί θητείας του κ. Μανούσακα.

Γ) Με απόλυτη συνέπεια ο κ. Μανούσακας στην επιστολή του υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ιδιώτη εργολάβου καθαριότητας και ζητά να πληροφορηθεί ποιο είναι «το κόστος μετάβασης από το παλιό στο νέο σύστημα καθαριότητας». 

Τον πληροφορούμε ότι το κόστος της καθαριότητας το έτος 2015 (με τον ανάδοχο εργολάβο) ήταν 1.043.924 Ευρώ για 53 εργαζόμενους, το έτος 2016 (με ανάδοχο εργολάβο) ήταν 1.028.701 Ευρώ για 53 εργαζόμενους, ενώ το 2017 (χωρίς ανάδοχο εργολάβο αλλά με συμβάσεις με τις καθαρίστριες) ήταν 928.064 Ευρώ για 71 εργαζόμενους.
Οι αριθμοί (δυστυχώς για τον κ. Μανούσακα) μιλάνε μόνοι τους.

Δ) Ο κ. Μανούσακας κάνει λόγο για «εκτόξευση του κόστους των φαρμάκων», κάνοντας επιλεκτική παρουσίαση κάποιων στοιχείων.

Αν διέθετε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του στην ανάγνωση των πινάκων του απολογισμού του 2017 του Νοσοκομειακού Φαρμακείου που έδωσε στη δημοσιότητα το Γ.Ν. Χανίων θα έβλεπε ότι:

-To 2017 έχουν αυξηθεί οι χορηγήσεις φαρμάκων υψηλού κόστους, οι οποίες ανήλθαν για το σύνολο των ασθενών σε 6 εκατ. Ευρώ.

-Το 2017 έχουν αυξηθεί οι δαπάνες για ορφανά φάρμακα, οι οποίες ανέρχονται σε 2,2 εκατ. Ευρώ.

Μάλλον η αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών αλλά προς όφελος των ασθενών ενοχλεί ιδεολογικά τον κ. Μανούσακα….

Κατά τα λοιπά….

Δεν θα σχολιάσουμε την επαναλαμβανόμενη στην επιστολή του κ. Μανούσακα φράση «Αυτά θα ψαχτούν και ευθύνες θα αποδοθούν !», γιατί δεν μας αφορά, ούτε έχουμε κάτι να κρύψουμε.

Επειδή λοιπόν δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι, τολμάμε να κάνουμε Δημόσιο Απολογισμό των πεπραγμένων μας και μάλιστα να δημοσιοποιούμε σε όλα τα ΜΜΕ των Χανίων το σύνολο των στοιχείων του Δημόσιου Απολογισμού, τα οποία είναι διαθέσιμα και σε όλους τους πολίτες  μέσω της ιστοσελίδας του Γ.Ν. Χανίων (www.chaniahospital.gr).

Εμείς ως Διοίκηση είμαστε ανοικτοί στον έλεγχο της κοινωνίας.

Αυτό φαίνεται ότι ενοχλεί τον κ. Μανούσακα και γι’ αυτό εκφράζεται απαξιωτικά στην επιστολή του  για την διαδικασία του Δημόσιου Απολογισμού γράφοντας για «φιάσκο της παρουσίασης του απολογισμού πεπραγμένων της διορισμένης διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ στο νοσοκομείο Χανίων».

Θεωρούμε κύριε Μανούσακα  ότι η Διοίκηση πρέπει να έχει συνέχεια και κυρίως να σέβεται και τους υπηρεσιακούς παράγοντες και όχι να προσπαθεί να τους εκφοβίσει με απειλές του τύπου «Αυτά θα ψαχτούν και ευθύνες θα αποδοθούν !»

Τέλος επιτρέψτε μας να  θεωρούμε ότι η ανάγνωση που κάνατε στα στοιχεία του Δημόσιου Απολογισμού ήταν επιλεκτική, καθώς σας διέφυγαν μερικά από τα πεπραγμένα της Διοίκησης το 2017.

Τα σημαντικότερα από αυτά είναι τα εξής: 

-1. Η ανάπτυξη νέων Tμημάτων στο Γ.Ν. Χανίων: (Αιμοδυναμικό Εργαστήριο για στεφανιογραφίες, Παιδοχειρουργική Κλινική, Θωρακοχειρουργική Κλινική, Αγγειοχειρουργικό Ιατρείο, Δερματολογικό Ιατρείο, Συμβουλευτικό Ιατρείο Διατροφής).
-2. Η διαμόρφωση του χώρου και η άμεση λειτουργία Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής για Γ΄ κάμερα.

-3. Ότι στελεχώθηκε και λειτουργεί σε 24ωρη βάση η Γραμματεία των ΤΕΠ, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 50% ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης ασθενών και να έχει το Γ.Ν. Χανίων πρόσθετα έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ ύψους 2.000.000 €.

-4. Ότι καθιερώθηκε η λίστα χειρουργείο με αποτέλεσμα να υπάρχει διαφάνεια και πλέον να δίδεται προτεραιότητα στα χειρουργεία  με αποκλειστικό κριτήριο την εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς.

Επίσης διέφυγαν της προσοχής του κ. Μανούσακα και τα στοιχεία που αφορούν τις προσλήψεις:  

-Σε ότι αφορά το ιατρικό προσωπικό από 140 άτομα  (128 μόνιμους και 12 επικουρικούς) το 2015,  το 2017 αυξήθηκαν σταδιακά σε 158 άτομα (136 μόνιμοι και 22 επικουρικοί). Προκηρύχθηκαν συνολικά 30 θέσεις μόνιμων γιατρών αριθμός ρεκόρ καθώς ουδέποτε στο παρελθόν είχε προκηρυχθεί αντίστοιχος αριθμός για μόνιμους. 

-Αντίστοιχα το νοσηλευτικό προσωπικό αυξήθηκε από το τα 478 άτομα το 2015 σε 498 άτομα το 2017, ενώ από όλες τις κατηγορίες εργαζομένων (μόνιμοι, ωφελούμενοι ΟΑΕΔ και μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ), προσελήφθησαν συνολικά 38 άτομα. 

-Σημαντική αύξηση σημειώθηκε και ως προς το διοικητικό και λοιπό προσωπικό με τον αριθμό των υπαλλήλων να αυξάνεται από 304 άτομα το 2015 σε 422 το 2017.

Τέλος θέλουμε να σημειώσουμε ότι ως Διοίκηση του Γ.Ν. Χανίων θεωρούμε ότι έχουμε ακόμα πολύ δουλειά ώστε το νοσηλευτικό ίδρυμα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Χανιώτικης κοινωνίας για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας.

Στην προσπάθεια μας αυτή έχουμε ανάγκη από καλόπιστη κριτική και όχι από στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις.

Οι κομματικές αντιπαραθέσεις δεν βοήθησαν ποτέ τον χώρο της Δημόσιας Υγείας.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
«Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΜΗΝΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook