Για έντιμο συμβιβασμό που δεν μπορείς να κερδίσεις τα πάντα μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά την συνάντηση που είχε με τον Νικολά Ντιμιτρόφ στα Σκόπια. 

«Είναι χαρά μου να έρθω στην βόρεια αυτή χώρα. Είχαμε πει πως όταν αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο θα έρθω να σας επισκεφτώ. Να συζητήσουμε για την ένταξή σας στην ευρωπαϊκή ένωση. Πιστεύω στο κοινό μας μέλλον και την συνεργασία που θα είναι προς όφελος των πολιτών. Οφείλουμε να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα που δεν τα δημιουργήσαμε ο Νικόλας και εγώ αλλά τα βρήκαμε. Το εύκολο στην πολιτική είναι να μην κάνουμε τίποτα.  Οφείλουμε όμως να βρούμε λύσεις. Η Ελλάδα βγαίνει από την οικονομική κρίση αλλά για να έχουμε την ανάπτυξη που θέλουμε χρειαζόμαστε την συνεργασία όλης της περιοχής. Πιστεύουμε σε έντιμους συμβιβασμός που θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές. Δεν θα υπάρξει κάποιος χαμένος αλλά ένας συμβιβασμός δεν μπορείς να πάρεις όλα όσα έχεις στο νου. Χρειαζόμαστε μία δίκαιη και ορθή λύση που να μην λύνει μόνο τα προβλήματα του παρελθόντος αλλά να είναι για το μέλλον και να μην αναπαραγάγει και άλλα προβλήματα».

Ο Ντιμιτρόφ από την πλευρά του είπε: «Είχαμε πολύ καλές συνομιλίες. Πρόκειται για πολύ λεπτές ισορροπίες. Είναοι σημαντικό θέμα για την Ελλάδα και για την κοινή γνώμη στην χώρα μας. Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη. Νομίζω ότι ακόμη υπάρχουν προκαταλήψεις. Νομίζω πως και από την Ελλάδα υπάρχει πραγματική επιθυμία για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα. Το πιο εύκολο είναι να μην αγγίζουμε τα χρόνια προβλήματα αλλά αυτό δεν βοηθά και για αυτό τον λόγο θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Θα έχουμε πολύ περισσότερες συνομιλίες».

Η συνέχεια των επαφών

Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στην Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπου θα έχει συνάντηση τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι και αργότερα στο κυβερνητικό μέγαρο, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Στη 1:00 το μεσημέρι ο κ. Κοτζιάς και η ελληνική αντιπροσωπεία θα παρευρεθούν στη δεξίωση του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου Σκοπίων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Θα ακολουθήσουν, από τις 15:30 και έπειτα, οι συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί στο κοινοβούλιο των Σκοπίων με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι και τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, ενώ λίγο μετά τις 17:00 στα γραφεία του VMRO αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι

Πηγή: eleftherostypos.gr


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook