Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής νομού Χανίων του ΚΚΕ για τις πρόσφατες καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις πυρκαγιές στο Νομό Χανίων.

“Για άλλη μια χρονιά ερχόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες καταστροφές σε δεκάδες χωριά στο Νομό Χανίων. Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν και φέτος από τους θυελλώδεις ανέμους σε θερμοκήπια, καθώς έλαβαν χώρα και μια σειρά πυρκαγιές σε χωριά του νομού, όπου επλήγησαν δασικές εκτάσεις και γεωργική γη. 

Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ξαφνιάζει. Η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, διατηρεί τη γύμνια του καπιταλιστικού κράτους, όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, την προστασία της λαϊκής κατοικίας, των πόλεων, του ευρύτερου περιβάλλοντος και των δασών. Στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής αφήνει για άλλη μια φορά απροστάτευτα τα Δάση και διατηρεί τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και κονδύλια στις υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών (πυροσβεστική δασική κλπ). 

Οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικό εξοπλισμό συνεχίζουν να είναι μεγάλες, η χρηματοδότηση των δήμων για μέτρα πρόληψης είναι μηδαμινές.

Το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές βουλευτές, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι έχουν πραγματοποιήσει άπειρες παρεμβάσεις και επερωτήσεις μέσα και έξω από τη βουλή τόσο την κυβέρνηση όσο και τις προηγούμενες για την επικινδυνότητα της κατάστασης, για το ενδεχόμενο νέων καταστροφών, για τη λήψη μέτρων δασοπροστασίας καθώς και αντιπλημμυρικών έργων, και ακόμα δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα. Οι ευθύνες που τους βαραίνουν είναι μεγάλες. 

Το ΚΚΕ υποστηρίζει αποφασιστικά τη λήψη νέων μέτρων και τη δημιουργία κατάλληλης υποδομής που θα συμβάλει στην πρόληψη των πυρκαγιών και στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Υποστηρίζει την άμεση στήριξη και αποζημίωση των πληγέντων στο 100% των ζημιών και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Η πείρα που έρχεται από τις καταστροφές των τελευταίων χρόνων στο νομό Χανίων αλλά και σε όλη την Ελλάδα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αδιαφορία ή κωλυσιεργία. 

Επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο για άλλη μια φορά η επικαιρότητα και η αναγκαιότητα των προτάσεων που έχει καταθέσει το ΚΚΕ. Ζητάμε:

• Πλήρη και ακριβής καταγραφή των καμένων εκτάσεων και γενικότερα των γεωργικών εκτάσεων που προσβλήθηκαν από τις καταστροφές.

• Άμεση καταβολή της αποζημίωσης των πληγέντων (αποθήκες, γεωργικές εγκαταστάσεις, καλλιέργειες, ζώα κ.ά.), με αποζημίωση 100% των ζημιών, με αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος.

• Άμεση ενίσχυση αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας – πυρόσβεσης στο Νομό Χανίων. (την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για να καλυφθούν τα οργανικά κενά και η ενίσχυσή της με τεχνικά μέσα κ.α.).

• Να διευκολυνθούν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών με αναστολή, μείωση έως και κατάργηση – αναλόγως την περίπτωση – των οφειλών προς το δημόσιο καθώς επίσης και των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες.

• Άμεσα μέτρα αντιπυρικής προστασίας.

• Άμεση ενίσχυση των δήμων για την κάλυψη των αναγκών σε τεχνικά μέσα, κυρίως επίγεια (πυροσβεστικά οχήματα, κρουνοί, υδατοδεξαμενές κ.ά.).

• Άμεση και δραστική χρηματοδότηση.

• Άμεσα να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων.

Για άλλη μια φορά τέθηκε εκ των πραγμάτων η ανάγκη της λαϊκής οργάνωσης και η σημασία της λαϊκής επαγρύπνησης και παρέμβασης που φάνηκε με την αυτοθυσία των κατοίκων της περιοχής δίπλα στο Πυροσβεστικό Σώμα, που με αυτοθυσία έδωσε και αυτό τη μάχη της πυρόσβεσης.
Σήμερα είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός κεντρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες αλλά και να διαμορφωθούν οι όροι και οι υποδομές που θα προστατεύουν τη ζωή του λαού και το περιβάλλον της χώρας.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook