Τα εγκαίνια της έκθεσης έργων του σπουδαίου Κρητικού αγιογράφου θα γίνουν την Τετάρτη 28 Μαρτίου

Μια ιδιαίτερα σημαντική έκθεση έργων αγιογραφίας και κοσμικής ζωγραφικής εγκαινιάζεται την Τετάρτη 28 Μαρτίου στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών». Είναι τα έργα του Μανώλη Μπετεινάκη, του καλλιτέχνη που, ξεπερνώντας τη σωματική αναπηρία του, έδωσε μαθήματα ζωής κατακτώντας σημαντικότατη θέση στο εικαστικό πάνθεο της Κρήτης.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν το έργο ενός καλλιτέχνη που δεν απομακρύνθηκε από την εικαστική παράδοση της βυζαντινής τέχνης και παράλληλα προσπάθησε να δώσει καινούρια πνοή επινοώντας νέες συνθέσεις και αναβιώνοντας παραδοσιακές τεχνικές. Από τα πιο σημαντικά επιτεύγματά του θεωρούνται οι νωπογραφίες, μια σχεδόν ξεχασμένη τέχνη, την οποία ο αείμνηστος Μπετεινάκης υπηρέτησε με ιδιαίτερη επιμονή αναζητώντας τις ρίζες της και προσαρμόζοντάς την στα δεδομένα της σημερινής εποχής. Στην έκθεση παρουσιάζονται δείγματα και αυτής της δουλειάς, δηλαδή φορητές εικόνες φιλοτεχνημένες με την τεχνική της νωπογραφίας (φρέσκο). Τα υπόλοιπα έργα του είναι εικόνες, καθώς και χαρακτηριστικά δείγματα της κοσμικής ζωγραφικής του, που και αυτά εμπνέονται από τη βυζαντινή μας παράδοση.

Το σύνολο, σχεδόν, των έργων που εκτίθενται προέρχονται από τη συλλογή της οικογένειάς του. Η έκθεση, όμως, έχει εμπλουτιστεί με τέσσερις εικόνες από την Ιερά Μονή Ακρωτηριανής (Τοπλού) και με έργα από ιδιωτικές συλλογές.

Ο Μανώλης Μπετεινάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1946 και έφυγε από τη ζωή το 2015. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η εικαστικός Χρύσα Βαθιανάκη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 28 Μαρτίου και ώρα 18:30 στον χώρο του Μουσείου, στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης, Ηράκλειο. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 31 Μαΐου 2018.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook