Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία, ότι η ρύθμιση παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας.

 

Παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, η ρύθμιση που επιτρέπει την εισαγωγή διακριθέντων αθλητών σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ της προτίμησής τους καθ’ υπέρβαση του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων, έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το 15μελες του ΓΕΛ Σούδας σε ανακοίνωση του εκφράζει την αντίθεση με την απόφαση ενώ κρίνει απαραίτητη την αναθεώρηση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Θεωρούμε ως σχολείο  υποχρέωση μας , να εκφράσουμε την ένσταση μας ως προς την απόφαση της Ολομέλειας του  Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει αντισυνταγματική την εισαγωγή διακριθέντων αθλητών σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθ’υπέρβαση του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων.

Πιο συγκεκριμένα, πριν από λίγες μέρες το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε ως αντισυνταγματική την εισαγωγή των διακριθέντων αθλητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η απόφαση του ΣτΕ υποστηρίζει ότι καλύπτονται θέσεις από τους αθλητές, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο αριθμός των υποψηφίων φοιτητών. Για την ακρίβεια, η ολομέλεια του ΣτΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι το άρθρο 34 του νόμου 2009/1992 αντίκεινται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ορθολογικής οργανώσεως της παρεχόμενης εκπαιδεύσεως. Αυτή η απόφαση ” καταδικάζει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό σε εποχή αγραμματοσύνης ” όπως δήλωσε η ολυμπιονίκης μας Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία τασσεται κατά αυτής της απόφασης. Ο ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής Λευτέρης Πετρούνιας,  δήλωσε: ΄΄Η απόφαση του ΣτΕ καταδεικνύει πλήρη άγνοια για την πραγματικότητα του ελληνικού αθλητισμού καθώς και για την καθημερινότητα των νέων αθλητών που ξυπνάνε τα χαράματα για να προλάβουν προπόνηση και σχολείο. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι δεν κόβουν ένα προνόμιο αλλά ακυρώνουν μια επιβράβευση, τορπιλίζοντας τα θεμέλια του ελληνικού αθλητισμού και το μέλλον των εθνικών ομάδων. Η απόφαση του ΣτΕ στερεί από την κοινωνία τα μελλοντικά της πρότυπα”. Επίσης, τάσσονται κατά ο υφυπουργός αθλητισμού , Γιώργος Βασιλειάδης αλλά και ο γενικός γραμματέας αθλητισμού , Ιούλιος Συναδινός. Έτσι και εμείς, προχωράμε σε μια συμβολική διαμαρτυρία , με μοναδικό σκοπό να ακουστεί η φωνή των άμεσων εμπλεκόμενων στην υπόθεση.

Το 15μελες του ΓΕ.Λ. Σούδας κατανοούμε ότι με την απόφαση αυτή του ΣτΕ,  οι μαθητές-αθλητές του σχολείου μας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, θα πάψουν να ανταμείβονται για την χρόνια προσπάθεια που κατέβαλλαν στον αγωνιστικό τομέα  παράλληλα με έναν ακόμα μεγαλύτερο ”αγώνα” , των Πανελληνίων Εισαγωγικών Εξετάσεων. Επειδή πιστεύουμε ότι τέτοιες αποφάσεις που αφορούν το μέλλον των νέων της χώρας μας θα πρέπει να λαμβάνονται  με μεγαλύτερη σύνεση και ευθυκρισία, ΑΠΑΙΤΟΎΜΕ την αναθεώρηση, αν όχι αναίρεση, της συγκεκριμένης απόφασης. Στηριζόμενοι στο λόγο αυτό, καλούμε και τα υπόλοιπα σχολεία του νομού και της χώρας ,να πάρουν θέση στο θέμα αυτό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook