Το άτυχο αρπακτικό κεραυνοβολήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα – Είχε απελευθερωθεί και σημανθεί

Ένα όρνιο (Gyps fulvus), γνωστό ως Καναβός και ως Σκάρα, βρήκε τραγικό θάνατο πέφτοντας πάνω σε καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Το άτυχο αρπακτικό βρέθηκε σήμερα στην περιοχή του Φραγκοκάστελλου του Δήμου Σφακίων και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Flashnews.gr κεραυνοβολήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα.

Μάλιστα προκλήθηκε βραχυκύκλωμα και πρόβλημα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης με διακοπή και πτώση τάσης, ενώ στα Σφακιά πήγε συνεργείο για την αποκατάσταση της βλάβης.

Να σημειωθεί πως στα πόδια του έφερε κρίκο και ειδική σήμανση με τον κωδικό ΚΛ7, που σημαίνει πως είχε καταγραφεί και απελευθερωθεί, οπότε οι ειδικοί μπορούν να διαπιστώσουν πότε απελευθερώθηκε.

 

Το Όρνιο τρέφεται με ψοφίμια κτηνοτροφικών ζώων μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους. Προτιμά κυρίως τα μαλακά μέρη των νεκρών ζώων, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στα εντόσθια.

Τα όρνια περιπλανούνται γύρω από τα στανοτόπια και τις ερημιές, τρώγοντας όσα ψοφίμια βρουν. Είναι η υγειονομική υπηρεσία της Υπαίθρου. Δεν αγγίζει ποτέ ζώο αν δεν βεβαιωθεί ότι είναι νεκρό, πράγμα που συμβαίνει μόνο όταν δει να μαζεύονται γύρω άλλα πτωματοφάγα ζώα. 

Το όρνιο είναι προστατευόμενο είδος, με όλες τις αποικίες να βρίσκονται εντός του δικτύου ΖΕΠ/Natura 2000. Ο πληθυσμός του, ωστόσο, παρακολουθείται συστηματικά μόνο στην Κρήτη, ενώ ορισμένες αποικίες σε Μακεδονία και Θράκη υποστηρίζονται συστηματικά με τεχνητή παροχή τροφής (ταΐστρες). Στην Κρήτη υπάρχουν δύο περιφραγμένες ταΐστρες, που συντηρούνται περιστασιακά από κτηνοτρόφους των γύρω περιοχών. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook