Για την παροχή υπηρεσιών ανοιχτής φροντίδας σε άτομα τρίτης ηλικίας

Η Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποίησε την 1η συνάντηση της Τοπικής Ομάδας εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Έργου FILO – «Fighting Loneliness» («Αντιμετωπίζοντας τη Μοναξιά»), του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+. Σκοπός του έργου «FILO» είναι η ανάπτυξη ενός καινοτόμου προγράμματος ενίσχυσης επαγγελματικών προσόντων στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών ανοιχτής φροντίδας σε άτομα τρίτης ηλικίας. Η ανάπτυξη του εκπαιδευτικού προγράμματος θα βασιστεί στην αξιοποίηση της ανταλλαγής καλών πρακτικών μεταξύ των συμμετεχόντων του έργου που αφορούν στο συγκεκριμένο πεδίο. Στο έργο, εκτός από την Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχουν, το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Ρότερνταμ (Ολλανδία) ως επικεφαλής εταίρος, ο Δήμος Ρότερνταμ (Ολλανδία),  η Εταιρεία Περίθαλψης Ροσελάρε (Βέλγιο), ο Δήμος Μασσαλίας (Γαλλία), το ENSA – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκτυο Κοινωνικών Υπηρεσιών (Ιταλία με έδρα τις Βρυξέλλες), ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός για την κατάρτιση και την ένταξη στην εργασία της Βενετίας (Ιταλία) & ο Δήμος Nacka (Σουηδία). 

Στην συνάντηση, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων  Γιώργου Αλεξάκη και  της τοπικής ομάδας εμπειρογνωμόνων, παρουσιάστηκαν οι καλές πρακτικές του Δήμου Ρότερνταμ και του Δήμου Νάκα προκειμένου να γίνει διάλογος και να διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης των πρακτικών αυτών στην ελληνική περίπτωση. Απώτερος στόχος των συναντήσεων που θα αναπτυχθούν περαιτέρω με ειδικούς στο αντικείμενο του έργου είναι η διαμόρφωση καινοτόμων προτάσεων παρέμβασης στην τοπική κοινωνία προς όφελος των ατόμων τρίτης ηλικίας.

Στη συνάντηση, συμμετείχαν τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης και μέλη της ομάδας έργου του FILO, Βλασάκη Κατερίνα (Υπεύθυνη Έργου) & Καλλιόπη Μαρκάκη (Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας και Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Ρεθύμνου), η Καθηγήτρια του ΤΕΙ Κρήτης (Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας) Παπαδακάκη Μαρία, τα στελέχη του Δήμου Ηρακλείου, Τσαμάνδουρα Αργυρώ (Δ/νση Κοινωνικής Ανάπτυξης / Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Καινοτόμων Δράσεων, Δημόσιας Υγείας, Ισότητας των Φύλων), Σουλιώτη Παρασκευή («Βοήθεια στο Σπίτι»/Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Πρόνοιας Ηρακλείου (ΔΗ.Κ.Ε.Η.)) & Γκουμπέτη Ηλία (ΚΗΦΗ Αγ. Τριάδας / Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Πρόνοιας Ηρακλείου (ΔΗ.Κ.Ε.Η.)).

Περισσότερες Πληροφορίες για το έργο: Βλασάκη Κατερίνα ([email protected]), Μαρκάκη Καλλιόπη ([email protected]).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook