Μείωση ή και κατάργηση του συντελεστή ΦΠΑ 23% στις νεόδμητες κατοικίες συζητά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου ο οποίος συνεχίζει να βλέπει τους φορείς στα πλαίσια του διαλόγου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα με όλες τις προτάσεις να εξετάζονται. Συγκεκριμένα στο υπουργείο εξετάζουν:

Για τις λοιπές νεόδμητες οικοδομές εξετάζεται, σύμφωνα με την imerisia.gr, πρόταση να υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ καθώς και να αντικατασταθεί ο ΦΠΑ στις περιπτώσεις αντιπαροχής από τέλος χαρτοσήμου.

Επαναφορά του χαρτοσήμου στα μισθώματα κατοικιών, το οποίο είχε καταργηθεί από το 2008. Το μέτρο αυτό εξετάζεται να συνοδευτεί με την επιβολή αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% στα εισοδήματα από ακίνητα, τα οποία σε ετήσια βάση δεν υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ.

Μείωση των συντελεστών φόρων μεταβίβασης ακινήτων (8% για αξία ως 20.000 ευρώ και 10% για το μέρος της αξίας άνω των 20.000 ευρώ) και την εφαρμογή κλίμακας.

Παρακράτηση φόρου με συντελεστή 2% στα τιμολόγια πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών, για τα οποία δεν προβλέπεται παρακράτηση από τις διατάξεις που ισχύουν σήμερα.

Νέο δεύτερο «ψαλίδισμα» των φορολογικών εκπτώσεων για μεσαία εισοδήματα και πλήρη κατάργησή τους για τα υψηλά, μέτρο που θα συνδυαστεί με αλλαγές στους συντελεστές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό επανεξετάζονται οι εκπτώσεις δαπανών για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, οι τόκοι στεγαστικών δανείων, τα ασφάλιστρα, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι φοροαπαλλαγές για τις γονικές παροχές και κληρονομιές ακινήτων, οι εκπτώσεις δαπανών για επιχειρήσεις καθώς και στον ΦΠΑ.

Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι το ψαλίδισμα θα αρχίσει από ένα ορισμένο ύψος εισοδήματος και πάνω με τον πήχη να τοποθετείται στα 30.000 ευρώ και να κλιμακώνεται μέχρι την πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ. Με βάση το ισχύον καθεστώς, από τον φόρο εκπίπτει το 20% των παραπάνω δαπανών και το ποσοστό περιορίζεται στο 10% για το υπερβάλλοντμήμα εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ.

Νέου τύπου κριτήρια για τον έμμεσο προσδιορισμό των εισοδημάτων περίπου 1 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Τα εισοδήματα θα προσδιορίζονται με έναν ειδικό αλγόριθμο και μέσω συνδυαστικών κριτηρίων όπως το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, η περιοχή της επαγγελματικής εγκατάστασης και τα τετραγωνικά αυτής, οι αμοιβές του προσωπικού και ο αριθμός τους.

Διορθωτικές κινήσεις στα τέλη κυκλοφορίας και κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα ακριβά αυτοκίνητα και στα σκάφη, τα κοσ?ή?ατα κ.τ.λ.

Ολες οι συναλλαγές ιδιωτών με επιχειρήσεις, εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 500 ευρώ, θα πρέπει να εξοφλούνται μέσω τραπεζών (με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες) καθώς το ήδη υπάρχον όριο είναι 1.500 ευρώ, το οποίο ειδικά για το 2011 αυξήθηκε στα 3.000 ευρώ θεωρείται πολύ μεγάλο. Ολες οι συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών, εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 1.000 ευρώ, θα πρέπει να εξοφλούνται μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών καθώς το ήδη υπάρχον όριο των 3.000 ευρώ επίσης θεωρείται πολύ μεγάλο.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook