Η 5η διεθνική συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+/KA2 “Quality -3C Child?” πραγματοποιήθηκε από 19 έως 23 Μαρτίου 2018 στο εταιρικό νηπιαγωγείο “Pienenite” που βρίσκεται στην κοινότητα Slampe της Λετονίας. 

Η 5η διεθνική συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+/KA2 “Quality -3C Child?” πραγματοποιήθηκε από 19 έως 23 Μαρτίου 2018 στο εταιρικό νηπιαγωγείο “Pienenite” που βρίσκεται στην κοινότητα Slampe της Λετονίας. 

 

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων με την κ. Γιαννουσοπούλου Μαρία και το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων με την κ.  Σκορδύλη Μαρία, μαζί με αντιπροσωπείες εκπαιδευτικών από διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Εσθονίας, της Κροατίας και της Πορτογαλίας επισκέφθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής το συγκεκριμένο νηπιαγωγείο. Στο Νηπιαγωγείο αυτό εργάζονται 8 παιδαγωγοί, 1 μουσικός, 1 γυμνάστρια, 1 εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής και μια λογοθεραπεύτρια.

Η ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε από τη διευθύντρια, κ. Dace Bicole, έδειξε ότι η Λετονία βρίσκεται μπροστά στην Ευρώπη, σε κτηριακές εγκαταστάσεις και  εξοπλισμό. Μεγάλοι και πολύ καλά οργανωμένοι χώροι του νηπιαγωγείου με αίθουσα γυμναστικής, αίθουσες ύπνου, τραπεζαρία, αίθουσες διδασκαλίας, βεστιάρια, γραφείο λογοθεραπευτή, γραφείο Διευθύντριας και εκπαιδευτικών κ.ά., αποδεικνύουν τη μέριμνα που υπάρχει για την προσχολική εκπαίδευση. 

Στη Λετονία όλοι οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί προσχολικής αγωγής παρέχουν φροντίδα και εκπαίδευση σε παιδιά από 1,5 έως 7 χρονών, ενώ ειδικότερα η προσχολική εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για παιδιά ηλικίας από 5-6 χρόνων. Μετά την τελετή υποδοχής, ξεκίνησαν οι εργασίες της συνάντησης με την τελική διαμόρφωση του κοινού μοντέλου για τους ποιοτικούς δείκτες και τα κριτήρια αξιολόγησης της μαθησιακής διαδικασίας και άλλα τρέχοντα θέματα του σχεδίου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο χωριό Jaunpils, στο εργαστήριο “7 balles”, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί πήραν μέρος  σε εργαστήρια κατασκευής κεριών, ξύλινων παιγνιδιών και μόμπιλ εμπνευσμένα από την παραδοσιακή κουλτούρα των Λετονών.

Τις επόμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν επιμορφωτικά εργαστήρια όπως το, με τίτλο «courage to be friends», που αφορούσε μια μέθοδο για την ενδυνάμωση των παιδιών σε περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού και το «soap in woolen coat» για την κατασκευή μιας μάλλινης θήκης για σαπούνι, σύμφωνα με ένα παραδοσιακό τρόπο. Επισκέψεις σε σχολεία της περιοχής όπως το νηπιαγωγείο Carlsons και το γυμνάσιο του Slampe με 35 αίθουσες, ξεχωριστά κτήρια για κάθε αντικείμενο σπουδών, ενίσχυσαν την άποψη ότι η Λετονία φροντίζει και μεριμνά για την εκπαίδευση των παιδιών της.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε εθιμοτυπική επίσκεψη με ανταλλαγή δώρων στο Δήμαρχο της πόλης Tukums και το Διευθυντή Εκπαίδευσης οι οποίοι ενημέρωσαν για τα θέματα του τομέα του ο καθένας.

Η διεθνική συνάντηση αυτή έκρυβε και μερικές εκπλήξεις για τους μεσογειακούς εταίρους. Μια βόλτα, μετά τη λήξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας, στην παραλία του παραθεριστικού θερέτρου Jurmala με -1ο C, δίπλα την Βαλτική θάλασσα με τα παγωμένα κύματα στο βάθος και άλλα μικρότερα που απλωνόταν στην αμμουδιά δημιουργώντας  ένα περίεργο χειμωνιάτικο δαντελωτό γλυπτό, ήταν ένα θέαμα εντυπωσιακό.
Οι εργασίες της συνάντησης, που εκτός του τελικού μοντέλου ποιότητας, ασχολήθηκαν και με τα τελικά βήματα του σχεδίου, έληξαν με τη διευθέτηση των τελικών ενεργειών για την οργάνωση του Διεθνούς συνεδρίου τον Ιούνιο στην Εσθονία.

Η μετάβασή μας στη Ρίγα, στο “Madara”, ένα νηπιαγωγείο 60 χρόνων συγκίνησε τους παριστάμενους όταν η μουσικός μαζί με νήπια από 5-6 χρόνων μας υποδέχτηκαν και τραγούδησαν μαζί με τις φλογέρες τους κερδίζοντας το θαυμασμό για την αυτοκυριαρχία τους και την επιδεξιότητα τους. Μετά τη ξενάγηση στους χώρους του νηπιαγωγείου, η καθηγήτρια του παιδαγωγικού τμήματος του πανεπιστημίου της Ρίγα, κ.Tija Zirina οργάνωσε για τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς του σχεδίου, εργαστήριο με τίτλο “Outdoor learning”. To Πανεπιστήμιο, συνεργάζεται με τους εκπαιδευτικούς του “Madara” στο πλαίσιο μιας μακρόχρονης επιμορφωτικής διαδικασίας. Η επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Λετονίας έληξε με επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη- κόσμημα της χώρας και την παλιά πόλη της Ρίγας.

Η Λετονία, μία μικρή χώρα δύο εκατομμυρίων κατοίκων, απέδειξε ότι προχωρά μπροστά, μορφώνει ουσιαστικά τη νέα γενιά κι εξελίσσεται δυναμικά. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων συνεχίζουν το ταξίδι του Erasmus+  με νέες εμπειρίες…

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook