Οι μπακαλιάροι στον ποταμό Χάντσον, στη Νέα Υόρκη, έχουν μεταλλαχθεί για να αντιμετωπίσουν τη ρύπανση των υδάτων από τα τοξικά χημικά που έριχνε επί δεκαετίες η General Electric. Σε άλλο σημείο της πόλης, τα σκουλήκια που ζουν στη λάσπη ανέπτυξαν βιολογικές άμυνες στο κάδμιο που προερχόταν από το γειτονικό εργοστάσιο.

Είναι μόνο δύο παραδείγματα της αστικής εξέλιξης των ειδών, δηλαδή της εξελικτικής προσαρμογής ζώων και φυτών στις περιβαλλοντικές συνθήκες των μεγαλουπόλεων για να επιβιώσουν.

Στο Μανχάταν, βιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια μελετούν πληθυσμούς που ζουν στα πάρκα, τα ποτάμια, τις ακτές, ακόμα και τις λωρίδες πρασίνου στους κεντρικούς δρόμους. Τα ευρήματά τους αποδεικνύουν πως οι ζωντανοί οργανισμοί επιβιώνουν με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα περιβάλλοντα, είτε πρόκειται για την άγρια φύση, είτε για τις… άγριες συνθήκες μιας μεγαλούπολης, γεμάτης επικίνδυνες τοξικές ουσίες.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ποντίκια με τα λευκά πόδια που ζουν στη Βόρεια Αμερική. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα ποντίκια του Μανχάταν φέρουν τουλάχιστον 1.000 διαφορετικά γονίδια από τους συγγενείς τους ακόμα και 60 χλμ. έξω από την πόλη. Οι περισσότερες από αυτές τις μεταλλάξεις χρησιμεύουν στη θωράκιση του οργανισμού τους απέναντι στα βακτήρια, τα χημικά και το στρες του αστικού περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook