Τα προβλήματα των εργαζομένων στο “Βοήθεια στο Σπίτι” εξέθεσαν στη δημοτική αρχή, το μεσημέρι της Πέμπτης εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα με τη συμπαράσταση του Συλλόγου Εργαζόμενων στους ΟΤΑ Ν. Χανίων.

Στην προγραμματισμένη συνάντηση, το δήμαρχο Χανίων που απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων ο αντιδήμαρχος Χανίων κ. Μιχάλης Βλαχάκης ο οποίος έγινε δέκτης παραπόνων και αιτημάτων των εργαζόμένων.

Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, στο δήμο Χανίων λειτουργούν συνολικά 9 δομές του προγράμματος με εργαζόμενους – κοινωνικούς λειτουργούς, οικιακούς βοηθούς και νοσηλεύτριες – που ενώ εισήχθησαν μέσω ΑΣΕΠ πριν από 15 και 16 χρόνια, εξακολουθούν να εργάζονται υπό καθεστώς αβεβαιότητας έχοντας συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οι ανάγκες που εξυπηρετούν είναι πάγιες και διαρκείς και παρόλο που όλα αυτά τα χρόνια έχουν αδιάκοπη παρουσία στο πρόγραμμα, κάθε χρόνο ζουν με την αμφιβολία αν θα ανανεωθεί ή όχι η σύμβαση τους.

Ταυτόχρονα, όπως επισημάνθηκε, βιώνουν μια ακόμη αδικία, οτι δηλαδή οι οικιακοί βοηθοί  που πραγματοποιούν εργασίες καθαριότητας στα σπίτια των ηλικιωμένων, σε απομακρυσμένες περιοχές, δεν λαμβάνουν επιδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομενων ΟΤΑ ν Χανίων , Αθηνά Γιαννουλάκη,  σε δηλώσεις της συνόψισε τα αιτήματα των συναδέλφων της σημειώνοντας:

“Θέλουμε να ενημερώσουμε όλο τον κόσμο οτι προγράμματα του “Βοήθεια στο σπίτι” “τρέχουν” σε όλους τους δήμους του νομού Χανίων. Αυτοί οι συνάδελφοι εργάζονται 15 – 16 χρονια, είναι ορισμένου χρόνου, δηλαδή κάθε χρόνο ζουν την αγωνία αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Πολλές φορές έχουν υπάρξει προβλήματα με την μισθοδοσία τους και όσο είναι με συμβάσεις ορισμένου κινδυνεύουν. ανά πάσα στιγμή. Ζητάμε το αυτονόητο,  ένας εργαζόμενος που έχει μπει με μοριοδότηση ΑΣΕΠ και εργάζεται 15 – 16 χρονια θα πρέπει να γίνει αορίστου. Επίσης ζητάμε οι συνάδελφοι που δουλεύουν σαν ΥΕ οικογενειακοί βοηθοί και κάνουν καθαριότητα στα σπίτια των ηλικιωμένων, να πάρουν το ανθυγιεινό επίδομα”

Ο αντιδήμαρχος Χανίων Μιχάλης Βλαχάκης σε δηλώσεις του επεσήμανε οτι ο δήμος Χανίων στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους του προγράμματος και στην προσπάθεια τους να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

“Ειναι ένα πρόγραμμα που ο δήμος Χανίων το στηρίζει, έχει μεταφέρει τις δομές στο ΔΟΚΟΙΠΠ, χρηματοδοτείται από το Υπουργείο και δυστυχώς ως τώρα εδώ και 15 χρονια οι εργαζόμενοι είναι ορισμένου χρόνου. Το αίτημά τους είναι να γίνουν αορίστου χρόνου μια και προσφέρουν για διαρκείς ανάγκες τις συγκεκριμένες εργασίες. Ο δήμος Χανίων κατανοεί και επικροτεί την  προσπάθειά τους, γιατί θεωρεί οτι πραγματικά καλύπτουν πάγιες ανάγκες του δήμου και των δημοτών που πραγματικά τις έχουν ανάγκη”

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν για το δίκαιο των αιτημάτων των εργαζομένων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook