Λύση στα έντονα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν πολλά ώριμα project ανανεώσιμης ενέργειας, θα δώσουν οι εξελίξεις στα τραπεζικά, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς της πράσινης ενέργειας.

«Όταν μπαίνει χρήμα στην αγορά αυτό θα πρέπει να κινηθεί, θα βοηθηθούν έργα» τονίζει στο Energypress στέλεχος μεγάλης ενεργειακής εταιρείας που εκτιμά ότι πολλά έργα κυρίως μικρά αιολικά και φωτοβολταϊκά που είχαν βαλτώσει ακριβώς λόγω των οξύτατων προβλημάτων χρηματοδότησης, θα «πάρουν αέρα».

Οι εταιρείες του κλάδου της ενέργειας, μετά τον αρχικό ενθουσιασμό που προκάλεσε γενικότερα το τραπεζικό ντιλ που ανακοινώθηκε στις αρχές της εβδομάδας, θεωρούν ότι μοιραία μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που θα εισρεύσει στην αγορά, θα κατευθυνθεί για τη χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ.

«Δύο είναι οι μεγάλοι τομείς σε επενδυτικό επίπεδο στην Ελλάδα, οι κατασκευές και η ενέργεια. Στις κατασκευές πιθανώς να βοηθήσει στην αναθέρμανση της αγοράς κατοικίας με τη χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων και την ολοκλήρωση αγοραπωλησιών που εκκρεμούσαν. Όμως στην ενέργεια, εάν κατευθυνθούν χρηματοδοτήσεις, τότε αυτό μεταφράζεται αυτόματα σε νέες επενδύσεις και άρα ο κλάδος αποκτά προβάδισμα» τονίζει πηγή της αγοράς ΑΠΕ που κλήθηκε να σχολιάσει το τραπεζικό deal.

Και βέβαια ζητούμενο παραμένει εκτός από τις εξελίξεις μεταξύ Alphabank και Eurobank, η απάντηση της Εθνικής. Εάν γίνουν και άλλα deals και δημιουργηθεί ένα θετικό ντόμινο τότε θα βοηθηθεί σημαντικά η αγορά, εκτιμούν στελέχη του ενεργειακού τομέα που προσθέτουν ότι χωρίς χρηματοδότηση, δηλαδή ισχυρό τραπεζικό τομέα δεν μπορούν να προωθηθούν έργα.

Σε κάθε περίπτωση, τα χρήματα που θα μπουν στην ελληνική αγορά από το deal Alphabank Eurobank είναι πολλά και υπάρχει αισιοδοξία στην αγορά της πράσινης ενέργειας ότι στο βαθμό που θα υπάρξει μια καλύτερη κινητικότητα στις χρηματοδοτήσεις επενδύσεων, η «πράσινη» ενέργεια θα αποκομίσει τη «μερίδα του λεόντος».

Τα προβλήματα

Η χρηματοδότηση των πράσινων επενδύσεων (και όχι μόνο) αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. Εκτός από το υψηλό κόστος χρηματοδότησης, από την αύξηση των spread, το περίφημο country risk έχει καταστήσει πιο δύσκολη την εξεύρεση κεφαλαίων για επενδύσεις και μέσω εναλλακτικών πηγών όπως funds.

Όπως ανέφεραν πρόσφατα άνθρωποι της αγοράς περιγράφοντας την κατάσταση «πριν μερικά χρόνια υπήρχαν λεφτά αλλά τα έργα δεν γίνονταν λόγω του αδειοδοτικού, τώρα οι άδειες βγαίνουν εύκολα, όμως δεν υπάρχουν χρήματα».

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook