Τι ακριβώς είναι οι ενεργειακές κοινότητες και τι κριτήρια ανέλυσε απόψε στο ΕΒΕΧ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης – 30.000 τα νοικοκυριά του Εξοικονομώ κατ΄οίκον και 12.000 προς έγκριση

Συμψηφισμός της παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας για οικογένειες, επιχειρήσεις και βιομηχανίες, κίνητρα όπως άμεση αδειοδότηση και επαρκής χρηματοδότηση είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινείται ένας νέος κύκλος ενεργειακών επενδύσεων αυτός των ενεργειακών κοινοτήτων.

Στόχος είναι να επεκταθούν αυτές οι κοινότητες πανελλαδικά όπως και στα πλαίσια της περιφέρειας της Κρήτης.

Προς το παρόν για να υπάρξει σαφής πρόβλεψη χρηματοδότησης θα πρέπει να συγκεντρωθεί πρώτα ένας επαρκής αριθμός επενδύσεων και ικανοποιητικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Ωστόσο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, προχώρησε απόψε στο ΕΒΕΧ σε σχετική εκδήλωση, στην παρουσίαση των ενεργειακών κοινοτήτων και των βασικών όρων τους.

Όπως είπε ο κ. Σταθάκης:

“Είναι ένας νέος θεσμός που φιλοδοξεί να μετατρέψει τους καταναλωτές, οικογένειες, επιχειρήσεις, βιομηχανίες σε παραγωγούς ενέργειας χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αναλώσιμων πηγών ενέργειας. 

Κεντρική τους ιδέα είναι να ανοίξουμε τον χώρο παραγωγής ενέργειας στο σύνολο των καταναλωτών, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι μια πολυκατοικία, ένα χωριό, μια κοινότητα, ένα δήμο, τρία ξενοδοχεία στο κέντρο των Χανίων, τα οποία θα μπορούν να συνασπιστούν και να παράγουν την ενέργειά τους και εντός της περιφέρειας Κρήτης.

Άρα είναι ένα σχέδιο με το οποίο επιτρέπεται ο συμψηφισμός της κατανάλωσης με την παραγωγή ενέργειας καθώς και η δυνατότητα πώλησης του πλεονάσματος. Υπάρχει δηλαδή, χώρος και για ανθρώπους που θέλουν μόνο να παράγουν για πώληση. Αλλά η κεντρική ιδέα είναι ο συμψηφισμός μέσω της στροφής των καταναλωτών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη μετατροπή των ίδιων σε παραγωγούς.

Είναι απόλυτα διακριτή από την επιχειρηματική δραστηριότητα. Γι’ αυτό και υπάρχει στον νόμο ανώτατο όριο παραγωγής ενέργειας. Είναι ένα πολύ ευνοϊκοί οι όροι και απευθύνεται κυρίως σε καταναλωτές που έχουν μέχρι μια μεγαβατόρα, καλύπτει ένα συντριπτικό ποσοστό της κατανάλωσης. Προφανώς έχει την ανώτατη επιτρεπτή οροφή της Ε.Ε. Κεντρική ιδέα είναι να υπάρχει διάχυση της παραγωγής, να είναι τοπική, έχει ισχυρά κριτήρια τοπικότητας, πρέπει το 51% να είναι ΑΦΜ τοπικά.

Οι ενεργειακές κοινότητες έχουν κίνητρα καθώς έχουν αυτόματα αδειοδότηση, δεν περνάνε όλη τη γραφειοκρατία που περνούν οι παραγωγοί ΑΠΕ, έχουν πρόσβαση στο δίκτυο διασύνδεσης στο δίκτυο και δεν πληρώνουν το δίκτυο που χρησιμοποιούν και μια σειρά από ενεργειακά κίνητρα σημαντικά. Το δεύτερο σκέλος είναι η ύπαρξη επαρκούς χρηματοδότησης, εργαλείων που συζητάμε με την ΕΤΕ και ταμεία στην Ελλάδα που είναι εξειδικευμένα.”

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον και απαντώντας και στο αίτημα του ΤΕΕ ΤΑΚ για τριπλασιασμό του συνολικού ποσού που θα διατεθεί, είπε ότι τα 30.000 νοικοκυριά που εγκρίθηκαν, οι επιλαχόντες αλλά και οι 12.000 που βρίσκονται ακόμα στο σύστημα χωρίς να έχουν ακόμα ολοκληρώσεις τις διαδικασίες αλλά πρόκειται να γίνουν δεκτοί, καλύπτονται πλήρως από τον διπλασιασμό που έγινε των πόρων, οι οποίοι αρχικά ήταν 350 εκατ ευρώ και στη συνέχεια έγιναν  700 εκατ. συν 250 εκατ. από τις τράπεζες. 

Επιπλέον, ο κ. Σταθάκης σε ερώτηση για το ηλεκτρικό καλώδιο διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό ενεργειακό σύστημα, ανέφερε ότι: “Είναι έτοιμα τα τεύχη προκήρυξης για το καλώδιο διασύνδεσης άρα ξεκινά ο διαγωνισμός και είναι έργο προς άμεση υλοποίηση.”

Τέλος ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ύπαρξη και των 3 προϋποθέσεων εξόδου της χώρας από την κρίση, μιας δηλαδή καλής ρύθμισης του χρέους, της ολοκλήρωσης των προαπαιτουμένων και της πρόσβασης στις αγορές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook