Έξι περίπου χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών και αφού η υπόθεση οδηγήθηκε πρώτα στο αρχείο, άρχισε ξαφνικά να ξετυλίγεται το κουβάρι της έρευνας, οδηγώντας στα άδυτα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Αποφασιστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξε, όπως δημοσιεύει το newsbeast.gr, η συνεισφορά της εμπλεκόμενης εταιρείας (Vodafone), τα στελέχη της οποίας έδειξαν, προσφάτως, έντονη διάθεση παροχής στοιχείων στον εισαγγελέα εφετών Δ. Δασούλα.

Τα καινούρια και άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», δεν ήταν τίποτε άλλο από τον εντοπισμό (μέσω των μοναδικών αριθμών ΙΜΕΙ) τεσσάρων τηλεφωνικών συσκευών, τρεις από τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως καρτοκινητά-σκιές, ήταν δηλαδή οι παράλληλοι αποδέκτες των τηλεφωνημάτων που υποκλέπτονταν.

Οι υπηρεσίες της Vodafone με τις οποίες συνεργάσθηκε ο κ. Δασούλας, του έδωσαν σχεδόν στο «πιάτο» την ταυτότητα των υποκλοπέων, αποκαλύπτοντας τη διασύνδεσή τους με ανθρώπους της εδώ αμερικανικής πρεσβείας.

Η Vodafone ενημέρωσε τον εισαγγελέα ότι ένα «ανύπαρκτο» όπως αποδείχθηκε πρόσωπο (ονόματι Μάρκος Πέτρου), αγόρασε με τιμολόγιο την ίδια ημέρα (8-6-2004), τις 4 τηλεφωνικές συσκευές. Η εταιρεία, με βάση τον αριθμό ΙΜΕΙ των συσκευών, εντόπισε ότι οι τρεις χρησιμοποιήθηκαν ως «σκιές» των υποκλοπέων. Στην τέταρτη όμως κάποιος έβαλε κάρτα SIM που αντιστοιχούσε στην «αμερικάνικη πρεσβεία» και επικοινωνούσε αμέριμνος με άλλες γραμμές (κινητές ή σταθερές) της πρεσβείας, έως το Δεκέμβριο του 2004.

Η σύμπτωση είναι πραγματικά «σατανική», όπως και το σκάνδαλο που συγκλόνισε το χώρα και αφορούσε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Βέβαια οι αμερικανικές αρχές αποφεύγουν προς το παρόν να τοποθετηθούν επί του θέματος, θεωρώντας ότι οι ενδείξεις της εισαγγελικής έρευνας δεν μπορούν να μετατραπούν σε πλήρεις αποδείξεις και να στηρίξουν ευθεία συσχέτιση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ με τις υποκλοπές στην Ελλάδα.

Η εκδοχή αυτή είχε πάντως «κωδικοποιηθεί» από την πρώτη στιγμή, όταν οι τρεις έλληνες υπουργοί που δημοσιοποίησαν στις 31-1-2006 το θέμα (Βουλγαράκης, Παπαληγούρας, Ρουσόπουλος), είχαν «φωτογραφίσει» μέσω των κυψελών κινητής τηλεφωνίας το ύποπτο τρίγωνο των Αμπελοκήπων, στο οποίο η αμερικανική πρεσβεία είχε εξέχουσα θέση.

Όμως, ουδείς στις έρευνες που ακολούθησαν κατάφερε να «τεκμηριώσει» την υποψία αυτή με ατράνταχτα αποδεικτικά στοιχεία ή έστω ισχυρές ενδείξεις. Στη διερεύνηση της υπόθεσης καθοριστικό ρολο έπαιξε η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), την οποία, αν και ήταν κατ\’ εξοχήν αρμόδια, η κυβέρνηση Καραμανλή είχε αποκλείσει από την έρευνα. Η ΑΔΑΕ εντόπισε όλα τα «μολυσμένα» με το λογισμικό των υποκλοπών κέντρα της Vodafone, τις κλήσεις από το Μέριλαντ (έδρα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ) σε κάποια τηλέφωνα των υποκλοπέων και το «ύποπτο» κατάστημα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook