Μαλλιαρά θηλαστικά που είχαν προσαρμοστεί στο ψύχος των βουνών και της Αρκτικής βρήκαν την ευκαιρία να κατακτήσουν τον κόσμο όταν ήρθε η εποχή των παγετώνων. Η νέα αυτή θεωρία βασίζεται στην ανακάλυψη ενός τριχωτού ρινόκερου που ζούσε στα παγωμένα υψίπεδα του Θιβέτ πριν από 3,6 εκ. χρόνια.

Το άγνωστο ως σήμερα παχύδερμo έβοσκε στα παγωμένα οροπέδια όταν ο πλανήτης ήταν σχετικά ζεστός, πολύ πριν εξαπλωθούν στην Ασία και την Ευρώπη οι γιγάντιοι, τριχωτοί ρινόκεροι που γνωρίζουμε από τα απολιθώματα της εποχής των παγετώνων.

Και αυτό σημαίνει ότι κι άλλα μεγαλόσωμα, τριχωτά θηλαστικά της εποχής των παγετώνων μπορεί να προήλθαν από τα βουνά ή άλλες κρύες περιοχές, εικάζουν οι ερευνητές που υπογράφουν τη δημοσίευση στο Science.

«Η εξαφάνιση των γιγάντων της εποχής των παγετώνων, όπως τα τριχωτά μαμούθ, οι γιγάντιοι βραδύποδες και τα σπαθόδοντα αιλουροειδή, έχει μελετηθεί εκτενώς μέχρι σήμερα. Πολύ λιγότερα είναι όμως γνωστά για την προέλευση αυτών των γιγάντων» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κομητείας της Καλιφόρνια.

«Το υψίπεδο του Θιβέτ ενδέχεται να ήταν ένα ακόμα λίκνο για τους γίγαντες της εποχής των παγετώνων» επισημαίνουν.

«Παγωμένα μέρη, όπως το Θιβέτ, η Αρκτική και η Ανταρκτική, είναι οι περιοχές όπου θα γίνουν στο μέλλον οι πιο αναπάντεχες αποκαλύψεις» προβλέπει ο Ζιαομίνγκ Ουάνγκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Αυτές είναι οι τελευταίες περιοχές που μένουν ανεξερεύνητες» λέει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook