Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Ενορία Αργυρούπολης Ρεθύμνης, το Travel Massive - Chapter Crete, σε συνεργασία με τη Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης – Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη, και το Δήμο Ρεθύμνου – Γραφείο Τουρισμού – Πολιτισμού, σας προσκαλούν στο διήμερο εκδηλώσεων την Μεγάλη Πέμπτη 5 και την Μεγάλη Παρασκευή 6 Απριλίου 2018, για να γιορτάσουμε μαζί τα μοναδικά πατροπαράδοτα έθιμα του Πάσχα, στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου.

Μεγάλη Πέμπτη 5 Απριλίου, στις 3:30 μ.μ. στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου στην πλατεία Αγίου Ιώαννη Αργυρούπολης:

Ανοικτή ημερίδα – συζήτηση με θέμα «Η παράδοση, εργαλείο ανάπτυξης στο Τουρισμό Υπαίθρου» με αφορμή τα ήθη, τα έθιμα και τους εορτασμούς για την Αγία και Μεγάλη εβδομάδα του Πάσχα, στο τόπο μας και την σύνδεση του τουρισμού με τη παράδοση και τα προϊόντα μας. Η συζήτηση θα ξεκινήσει με ξενάγηση στην Αρχαία Λάππα, από την Αρχαιολόγο Γαβριλάκη Ειρήνη. Το θεματολόγιο και οι εισηγητές:

- «Οικοτουριστικό χωριό Έναγρον, μοντέλο ανάπτυξης προς μίμηση», Αναστασία Χατζηιώαννου, Project Manager στην EyeWide Digital Marketing, με ειδίκευση στο τομέα του τουρισμού.

- «Οι αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς ως μέσο προσέγγισης επισκεπτών, Mihaela Lica Butler.Βραβευμένη ταξιδιωτική συγγραφέας, ιδρύτρια και κύριος συνεργάτης στην εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων «Pamil Visions Travel»

- «Συνδέοντας τα τοπικά προϊόντα με την τουριστική κατανάλωση»,  δρ Σταύρος Χατζημαρινάκης. Εκπρόσωπος του Εργαστήριου Ερευνών και Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού (ΕΡ.Ε.ΔΟ.ΛΟ.Τ.) του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών.

- «Βιωματικός τουρισμός στις αγροτικές περιοχές: Βιώσιμα τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν εκπλήξουν τον επισκέπτη και να ωφελήσουν τις τοπικές κοινότητες», Anula Galewska. Η Anula Galewska είναι ο υπεύθυνος επιχειρησιακής διεύθυνσης στην εταιρεία Urban adventures και συνιδρυτής του Travindy. της ειδησεογραφικής πύλης, για βιώσιμες τουριστικές ειδήσεις.

Μεγάλη Παρασκευή 6 Απριλίου στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη Αργυρούπολης, από τις 6:00 μμ

Οι λαμπάδες της Μεγάλης Παρασκευής.

 Ένα έθιμο που ξεκινάει αρκετά χρόνια πριν όταν η Αργυρούπολη δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα και δημοτικό φωτισμό. Οι ενορίτες - χωριανοί για να τιμήσουν τον νεκρό Ιησού αλλά και για να φωτίσουν την διαδρομή που ακολουθούσε η λιτανεία του επιτάφιου κατασκεύαζαν «λαμπάδες» (δάδες) από καλάμια και αστιβίδες τις οποίες άναβαν και κουβαλούσαν στους ώμους τους.

Κάθε "Λαμπάδα" μπορεί να φτάσει έως και τα 6 μέτρα μήκος και κρατιέται από 3 ή και περισσότερα άτομα. Την κατασκευή των «λαμπάδων» αναλαμβάνουν οι νέοι του χωριού αρκετές ημέρες πριν την Μ. Παρασκευή μαζεύοντας καλάμια και αστιβίδες από το χωριό και τη γύρω περιοχή. Οι "λαμπάδες" προετοιμάζονται νωρίς το απόγευμα της Μ. Παρασκευής στη πλατεία του Αγίου Ιωάννη και λίγο πριν να ξεκινήσει η λιτανεία του Επιταφίου ανάβουν και προπορεύονται του επιταφίου δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που ταξιδεύει, όσους παρευρεθούν, πίσω στο χρόνο.

Τα νηστίσιμα της Μεγάλης Παρασκευής

Η λέξη  νηστεία είναι σύνθετη και προέρχεται από το αρνητικό μόριο νη και το ρήμα εσθίω, που είναι άλλος τρόπος του έσθω και του έδω και που σημαίνει τρώγω. Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (και της Μεγάλης Εβδομάδας) είναι η αρχαιότερη και αυστηρότερη περίοδος νηστείας. Ξεκινά από την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει με το Μεγάλο Σάββατο. Την Μεγάλη Παρασκευή νηστεύουμε και από το λάδι για να εκφράσουμε τη συμμετοχή μας στο βαρύ πένθος της ημέρας.

Μάλιστα, η χαμηλή κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης που χαρακτηρίζει την Κρητική Διατροφή, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός πως οι Κρητικοί ακολουθούσαν τις νηστείες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στις μέρες μας η τήρηση της νηστείας πέρα από τη συμβολή στην καλύτερη υγεία είναι  σημαντική, ως πολιτισμικό στοιχείο της τοπικής παράδοσης αλλά και της οικολογικής και περιβαλλοντικής ισορροπίας.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Ενορία Αργυρούπολης Ρεθύμνης σε συνεργασία με το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη, το Δήμο Ρεθύμνου, το Travel Massive - Chapter Crete και εφέτος θα προσφέρουν, τηρώντας το έθιμο, μετά από την ολοκλήρωση της περιφοράς του επιταφίου και της λειτουργίας της Μ. Παρασκευής (περί τις 22:30), νηστίσιμα και αλάδωτα παραδοσιακά Κρητικά φαγητά, που έχουν παρασκευάσει οι γυναίκες του χωριού με την καθοδήγηση των επαγγελματιών Σεφ και του Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας.