Η ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων – Καλεί τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων να μην δεκτεί την πρόταση των δημάρχων του νομού

Την αντίδραση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, προκάλεσει ο φημολογούμενος σχεδιασμός για την κήρυξη του νομού Χανίων, ως τουριστική ζώνη, κάτι που όπως καταγγέλεται θα οδηγήσει στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και την παράταση του ωραρίου λειτουργίας για τα εμπορικά καταστήματα.

Το Σωματείο, με ανακοίνωσή του καλεί τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, να μην κάνει δεκτή πρόταση των δημάρχων του νομού για την επέκταση της τουριστικής ζώνης στα Χανιά.

Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο σημειώνει:

“το σωματείο καταγγέλει τη μεθόδευση από τους δημάρχους του νομού για πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας κ την επιμήκυνση του ωραρίου, λειτουργώντας, ως εκπρόσωποι των  πολυεθνικών, των αλυσίδων εμπορίου και super market,  πολιτικούς εκφραστές σε αυτή την προσπάθεια τους βρίσκουν την Ε.Ε. την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  αλλά και τις προηγούμενες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Θεωρούμε απαράδεκτη την προσπάθεια που κάνουν οι δήμαρχοι Χανίων, οπού ζητούν επι της ουσίας όλος ο νομός να γίνει τουριστική ζώνη, με αποτέλεσμα την παράταση του ωραρίου για τα εμπορικά καταστήματα έως τις 11μ.μ και το άνοιγμα και τις 32 Κυριακές από 1 Απριλίου έως 30 Νοεμβρίου.  

Αυτό πρακτικά σημαίνει για τους εργαζόμενους στο εμπόριο: 

• δουλειά ήλιο με ήλιο χωρίς καθόλου ελεύθερο χρόνο για τις οικογένειές μας, 
• οι συναδέλφισσες μανάδες οδηγούνται σε αναγκαστική «έξοδο» απ τη δουλειά
• ούτε να σκεφτούν να κάνουν οικογένεια οι νεότεροι συνάδελφοι. 
• Θα καταντήσουμε αναλώσιμοι, αφού με την εντατικοποίηση της εργασίας και στερώντας μας την Κυριακάτικη ανάπαυση, μας οδηγούν σε φυσική εξόντωση.

Θέλουν εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους δούλους των πολυεθνικών, για αυτό θέλουν να «ξαναζωντανέψουν» τα κέντρα των πόλεων» να τα παραδώσουν δηλαδή σε μεγάλες μονοπωλιακές μονάδες με εργαζομένους χωρίς ωράρια, συλλογικές συμβάσεις και αυτοαπασχολούμενους χωρίς μαγαζιά.

Η Κυριακάτικη αργία κατακτήθηκε πριν από 108 χρόνια με σκληρούς αγώνες της εργατικής τάξης. Η Κυριακή 3 του Γενάρη του 1910 ήταν η μέρα που κατοχυρώθηκε και εφαρμόστηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η κυριακάτικη αργία. Ήταν μια μεγάλη κατάκτηση της εργατικής τάξης κι όλων των μεροκαματιάρηδων και μισθοσυντήρητων ανθρώπων της χώρας μας. Κυβέρνηση πολυεθνικές και δήμαρχοι τώρα θέλουν να την καταργήσουν γυρίζοντας την Ιστορία έναν αιώνα πίσω.

Θα μας βρίσκετε μπροστά σας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά.

Καλούμε τον αντιπεριφερειάρχη  Χανίων να μην κάνει δεκτή την πρόταση των δημάρχων. 
 
Συνάδελφε, συναδέλφισσα 

Σε καλούμε  να συσπειρωθείς  στο  σωματείο για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς με επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές Ο αγώνας είναι αποτελεσματικός όταν υπάρχει οργανωμένη συλλογική πάλη κι αλληλεγγύη, για τις σύγχρονες ανάγκες μας, απέναντι στα μονοπώλια και τους υπηρέτες τους να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για να διεκδικήσουμε :
• Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.
• Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική  αργία για όλα τα καταστήματα.
• Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες την   εβδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο .
• Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο  8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.
• Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
• Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων    ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους  σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
• Υπογραφή Συλλογικών συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook