Επιστολή Βαρδάκη προς Αποστόλου για την επιλεξιμότητα των ομβροδεξαμενών στα Σχέδια Βελτίωσης

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, με θέμα την επιλεξιμότητα των ομβροδεξαμενών για άρδευση εκμεταλλεύσεων στα πλαίσια των επενδυτικών προτάσεων των Σχεδίων Βελτίωσης, απέστειλε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης. 

Στην επιστολή του ο κ. Βαρδάκης, κάνει αναφορά για την δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, που πλήττει ιδιαίτερα τις νότιες περιοχές της Κρήτης και ιδιαίτερα τις περιοχές οι οποίες είναι υψηλής παραγωγικότητας με εκτεταμένες θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Η έλλειψη αρδευτικών έργων, φραγμάτων και ταμιευτήρων αλλά και οι μεγάλες απώλειες που παρουσιάζουν τα υφιστάμενα δίκτυα και με δεδομένη την μεγάλη ζήτηση για νερό άρδευσης στις περιοχές αυτές έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς στην αξιοποίηση κάθε δυνατού μέσου για την διαχείριση των πολύτιμων υδατικών πόρων. Τέτοιες παρεμβάσεις αποτελούν οι ομβροδεξαμενές, η πλήρωση των οποίων γίνεται με νερό βροχής. 

Στην πρόσφατη απόφαση του ΥΠΑΑΤ στις 27/03/2018, με θέμα Πρώτη τροποποίηση του πλαισίου εφαρμογής των Δράσεων 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» του Π.Α.Α., το άρθρο 9 τροποποιείται καθιστώντας επιλέξιμες τις ομβροδεξαμενές για την ύδρευση των ζώων.

Ο κ. Βαρδάκης ζητά με την επιστολή του να διευρυνθεί το παραπάνω και στα πλαίσια των επενδυτικών προτάσεων που υποβάλλονται να είναι επιλέξιμη η δαπάνη για «άρδευση αγροτικών εκμεταλλεύσεων με κάθε είδους ομβροδεξαμενή (πλαστική, τσιμεντένια, μεταλλική κ.λ.π.), η πλήρωση των οποίων γίνεται με νερό βροχής από κτιριακές εγκαταστάσεις ή/και θερμοκήπια».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook