Αυξημένη αστυνόμευση και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες του νησιού – Οι παραβάσεις που οδηγούν σε αφαίρεση πινακίδων και διπλώματος

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) και τίθεται σε ισχύ ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), γεγονός που σημαίνει ότι τα νέα Διοικητικά πρόστιμα για αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας ισχύουν και για τους εκδρομείς του Πάσχα.

Σε ότι αφορά στην Κρήτη όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης Αστυνόμος Α Ελένη Παπαθανασίου, σε όλο το νησί εντείνονται τα μέτρα τάξης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα μέτρα τροχαίας.

Όπως είπε, «με βάση το σχέδιο που έχει εκπονηθεί, θα υπάρχει αυξημένη αστυνόμευση από τις υπηρεσίες τροχαίας και των 4 περιφερειακών ενοτήτων του νησιού καθώς και από την τροχαία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης. Μεγάλο βάρος θα δοθεί στις λεγόμενες επικίνδυνες παραβάσεις όπως είναι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, οι επικίνδυνοι ελιγμοί και οι αντικανονικές παραβάσεις».

Μέτρα θα ληφθούν ακόμα στις εισόδους των πόλεων καθώς και στα αστικά κέντρα όπου αυτό το διάστημα υπάρχει αυξημένος κυκλοφοριακός φόρτος.

Να σημειωθεί πως οι παραβάσεις που προβλέπονται από τον καινούργιο ΚΟΚ, κατατάσσονται ανάλογα με την επικινδυνότητά τους για τη ζωή, την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των χρηστών του οδικού δικτύου, την υποχρέωση για ιδιαίτερη μέριμνα και προστασία για τα άτομα με αναπηρία, την πρόληψη της πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και τις επιπτώσεις της παράβασης στην οδική ασφάλεια.

Τα καθοριζόμενα διοικητικά πρόστιμα προσαυξάνονται κατά 100%, αν ο παραβάτης με βάση την πιο πρόσφατη πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος έχει ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα από 50.001 ευρώ έως 100.000 ευρώ και κατά 200%, αν ο παραβάτης με βάση την πιο πρόσφατη πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος έχει καθαρό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα άνω των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ. Για τα οικονομικά πρόστιμα χρειάζεται να υπάρξουν υπουργικές αποφάσεις.

Με τον νέο νόμο 4530/2018 ο οποίος έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 59/Α/30-3-2018 και έχει τεθεί σε ισχύ, οι παραβάτες οδηγοί, εκτός του προστίμου θα τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για εξήντα ημέρες για παραβάσεις με αντικοινωνική κυρίως συμπεριφορά.

Οι Παραβάσεις αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς με αφαίρεση πινακίδων, άδεια κυκλοφορίας και διπλώματος για 2 μήνες είναι:

• Οι οδηγοί οχημάτων που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο εν κινήσει χωρίς ακουστικά ασύρματης επικοινωνίας ή χωρίς να είναι αυτό τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση,
• Οι οδηγοί οχημάτων που παρεμποδίζουν ράμπες διάβασης Ατόμων με Αναπηρία (ΑΜΕΑ) ή σταθμεύουν σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ
• Οι οδηγοί που χρησιμοποιούν με οποιονδήποτε τρόπο τη λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α.), έστω και για ελάχιστο χρόνο, όπως για να προσπεράσουν προπορευόμενα οχήματα, κατά παράβαση της παρ. 9 του άρθρου 29 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,
• Οι οδηγοί βαρέων οχημάτων, όπως φορτηγά και λεωφορεία, οι οποίοι κινούνται συνεχώς στην αριστερή λωρίδα ή τη χρησιμοποιούν για προσπέραση και αιφνιδιάζουν τους κινούμενους σε αυτήν
• Οι οδηγοί πάσης φύσεως οχημάτων που απορρίπτουν εκτός του οχήματος τους αντικείμενα ή ουσίες που ρυπαίνουν ή που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ατύχημα, όπως τσιγάρα,
• Οι οδηγοί που παραβιάζουν τις διατάξεις για τη χρήση ζώνης ασφαλείας ή προστατευτικού κράνους,
• Οι οδηγοί που παραβιάζουν τις διατάξεις για τη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας κατά τη μεταφορά παιδιών.
• Για τις παραπάνω παραβάσεις σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε διάστημα έξι (6) μηνών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγησή της.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook