Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ απηύθυνε χθες έκκληση για τη δημιουργία «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης», λέγοντας ότι η Ένωση χρειάζεται μια κοινή κυβέρνηση για την αποφυγή μελλοντικών οικονομικών κρίσεων.

Ο Σρέντερ, Σοσιαλδημοκράτης, που κυβέρνησε τη χώρα από το 1998 έως το 2005, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Der Spiegel ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν λάθος που αναμένουν ότι το ευρώ θα οδηγήσει μόνο του την Ένωση.

«Η σημερινή κρίση καθιστά αμείλικτα σαφές ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια κοινή νομισματική ζώνη χωρίς μια κοινή δημοσιονομική, οικονομική και κοινωνική πολιτική», σημείωσε ο Σρέντερ. Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να απαρνηθούμε την εθνική κυριαρχία».

«Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να κάνουμε μια κυβέρνηση, η οποία θα εποπτεύεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και αυτό σημαίνει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».

Ο Σρέντερ, ο οποίος καλλιέργησε στενή σχέση με τη Γαλλία κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόταση που υπέβαλαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, να κινηθούν προς μια δημοσιονομική ένωση το 2012.

«Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν στείλει ένα ισχυρό μήνυμα με το σχέδιο για μια ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση, αν βέβαια το εννοούν σοβαρά και θα έχει και την κατάλληλη αρχή, όπως ένας ευρωπαίος υπουργός οικονομικών», δήλωσε ο Σρέντερ.

«Αυτός είναι ο σωστός δρόμος προς τα εμπρός και η προϋπόθεση για τη σωστή χρηματοδότηση: τα ευρωομόλογα», είπε. «Είναι μια τεράστια αγορά ομολόγων-οι κερδοσκόποι δεν θα έχουν πλέον ελπίδες να την διαλύσουν», τόνισε.

Για να ξεκινήσουν αυτές τις αλλαγές, ο Σρέντερ είπε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνάψουν μια νέα συνθήκη που θα αντικαταστήσει εκείνη της Λισσαβώνας, η οποία σήμερα λειτουργεί ως θεσμικό πλαίσιο της Ένωσης. «Στην κρίση βρίσκεται μια πραγματική ευκαιρία για την επίτευξη της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Ο Σρέντερ, που λέει ότι η ΕΕ θα μπορέσει να ανταποκριθεί στον αυξανόμενο ανταγωνισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία μόνο όταν ενωθεί πλήρως, έχει από καιρό επισημάνει τη Βρετανία ως ένα εμπόδιο για την περαιτέρω ενοποίηση της ΕΕ.

«Η Μεγάλη Βρετανία προκαλεί τα μεγαλύτερα προβλήματα. Δεν είναι στο ευρώ, αλλά οι Βρετανοί, θέλουν πάντα να συμμετέχουν όταν πρόκειται για το σχεδιασμό ενός ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου. Και αυτό δεν λειτουργεί», τόνισε

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook