Οδηγίες για όσους συμμετέχουν στον 3ο Μαραθώνιο Κρήτης και προκειμένου να μην εκθέσουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο, εξέδωσε ο ιατρικός και φαρμακευτικός σύλλογος Χανίων.

Σε ανακοίνωσή τους περιγράφουν 6 απλά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι συμμετέχοντες για να αποφύγουν οποιοδήποτε άσχημο επεισόδιο με την υγεία τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Για να απολαύσετε τη μοναδική εμπειρία της συμμετοχής στον Μαραθώνιο, τον Ημι-μαραθώνιο και στις άλλες αγωνιστικές εκδηλώσεις του Μαραθωνίου  Χανίων  στις 15.04.2018  και να μη θέσετε τον εαυτό σας σε τυχόν κίνδυνο, σας παρακαλούμε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

1. Για να λάβετε μέρος θα πρέπει να είστε σε καλή φυσική κατάσταση και υγιείς την ημέρα του αγώνα .

2. Όλοι οι αγωνιζόμενοι αλλά ιδιαίτερα όσοι είναι πάνω από 35 χρονών πρέπει να έχουν υποβληθεί σε  καρδιολογικό έλεγχο πρίν τον αγώνα. 

3. Αν πάσχετε από κάποια ασθένεια, όπως π.χ.  διαβήτη / υπέρταση, η  οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια αισθήσεων,  παρακαλούμε να ενημερώσετε την Ο.Ε. και να σημειώσετε τις τυχόν λεπτομέρειες της παθήσεως σας, καθώς και την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε, στο πίσω μέρος του αριθμού.

4. Ξεκινήστε τον αγώνα σας καλά ενυδατωμένοι. Μέχρι μισή ώρα πριν τον αγώνα μπορείτε να καταναλώσετε 250ml νερό ή κάποιο ισοτονικό διάλυμα Να πίνετε υγρά όταν νιώθετε ότι το χρειάζεστε, ωστόσο όχι μεγάλες ποσότητες και μονορούφι πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα.Σταθμοί υποστήριξης με νερά θα υπάρχουν αρκετοί. ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ σε κάθε σταθμό να πίνετε νερό, απλά να καταπίνετε μεγάλες γουλιές τακτικά.

5. Φορέστε τα κατάλληλα ρούχα, ανάλογα με τον καιρό και παπούτσια που έχετε ξανατρέξει και γνωρίζετε ότι δεν θα σας δημιουργήσουν  προβλήματα. Τρέξτε ελαφρά. 

6. Όταν τερματίσετε, μην σταθείτε ακίνητοι, διότι θα κρυώνετε. Συνεχίστε να περπατάτε, πιείτε αρκετά υγρά, αργά , ώστε να αναπληρώσετε αυτά που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα και βάλτε ζεστά στεγνά ρούχα. 

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές και το πιο πιθανόν είναι να μην χρειαστείτε κάποια ιατρική βοήθεια. Ιατροί  βρίσκονται στη διαδρομή εκεί που υπάρχουν σταθμοί υποστήριξης και Σαμαρείτες κατά μήκος της διαδρομής . Αν εγκαταλείψετε, κατευθυνθείτε στον πιο κοντινό σταθμό με ιατρό ή στους . Σας παρακαλούμε μην τρέξετε αν δεν αισθάνεστε καλά, ακόμα και αν πρόκειται για φιλανθρωπικό σκοπό. Θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον και άλλοι αγώνες, μην το ρισκάρετε.

Εκ  μέρους του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων , αρωγών του Μαραθωνίου Χανίων και υπευθύνων για την  ιατρική και φαρμακευτική κάλυψη της διοργάνωσης , σας ευχόμαστε να περάσετε καλά και να τερματίσετε υγειείς!
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook