Η πιστοληπτική αξιολόγηση ενός ευρωομολόγου που θα εκδίδετο από τις χώρες της Ευρωζώνης θα αντανακλούσε την βαθμολογία της ασθενέστερης οικονομίας, εφόσον η εγγύηση του νέου τίτλου είναι κοινή, λέει ο επικεφαλής του οίκου Standard & Poor\’s για τις αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών κρατών, Μόριτζ Κράμερ.

«Εάν είναι μία εγγύηση από κοινού», τότε η προσέγγιση μας θα είναι αυτή του ασθενέστερου κρίκου, είπε ο κ. Κράμερ, μιλώντας το Σάββατο σε συνέδριο στην Αυστρία, προσθέτοντας ότι πως η στάση της S&P εξαρτάται από τη δομή που θα έχει το κοινό ευρωομόλογο.

Σύμφωνα με το in.gr, ενώ αυξάνοντα οι φωνές στην Ευρωζώνη που ζητούν την έκδοση ευρωομολόγου, η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να τηρεί αρνητική στάση, καθώς θεωρεί ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η δημοσιονομική πολιτική θα «χαλαρώσει», αφού θα είναι εύκολη και με χαμηλά επιτόκια η άντληση χρήματος ακόμα και από χώρες με υψηλά ελλείμματα, όπως αυτά της υπερχρεωμένης ευρωπεριφέρειας.

Σύμφωνα το γερμανικό ινστιτούτο Ifo, το επιπλέον ετήσιο κόστος ενός ευρωομολόγου για τη Γερμανία θα ήταν 47 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της η Γαλλία εκτιμά ότι δεν υπάρχει περιθώριο για την Ευρωζώνη να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, όσο δεν προωθείται η δημοσιονομική ολοκλήρωση.

«Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι θα πρόκειται για ένα κοινό ομόλογο παρόμοιο με τα γερμανικά jumbo bonds», όπου τα μικρότερα ομοσπονδιακά κρατίδια κοινοπρακτούν για να εκδώσουν χρέος και «το κάθε ένα απ\’ αυτά εγγυάται μόνο το δικό του μερίδιο», σημείωσε το στέλεχος της S&P.

«Eάν έχουμε ένα ευρωομόλογο όπου η Γερμανία εγγυάται το 27%, η Γαλλία το 20% και η Ελλάδα το 2% τότε η αξιολόγηση του ομολόγου θα ήταν \”CC\”, που είναι η βαθμολογία της Ελλάδας», υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Κράμερ είπε ότι ο οίκος δεν συνεργάζεται με την ΕΕ για μία πιθανή έκδοση ευρωομολόγου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook