Παρούσα στις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, με στόχο μία «επόμενη ημέρα, καλύτερη των τωρινών», δηλώνει η Εθνική Τράπεζα όπως φαίνεται μέσα απο σχετικό δημοσίευμα του isotimia.gr (άρθρο του Χρήστου Τσατσαρώνη). Η οποία άλλωστε ξεκίνησε τις διεργασίες απεγκλωβισμού των τραπεζών από τη διεθνή απομόνωση, καθώς και τις ουσιαστικές κινήσεις αλλαγής του τοπίου στο χώρο, με τη φιλική, αλλά απορριφθείσα πρόταση συγχώνευσης προς την Alpha Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες κυρίως από πηγές στο Λονδίνο, τις οποίες όμως δεν σχολιάζει η διοίκησή της, «η Εθνική Τράπεζα είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα της». Αλλά, όπως είναι ευνόητο, θα περιμένει τις εξελίξεις από τους ελέγχους της BlackRock, για τα προβληματικά δάνεια όλων των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με τις ίδιες πάντοτε πληροφορίες, ελληνικά εφοπλιστικά κεφάλαια που εδρεύουν στο λονδρέζικο Σίτι, έχουν εκδηλώσει σοβαρό ενδιαφέρον για την Εθνική. Και προφανώς υπάρχουν επαφές και συζητήσεις σε εξέλιξη.

Ενδιαφέρον επίσης, και μάλιστα έντονο, λέγεται ότι έχει εκδηλώσει για την Εθνική και μεγάλη ξένη (ευρωπαϊκή;) τράπεζα. Ενώ η παραπομπή στη λήξη των ελέγχων από τη BlackRock, παραπέμπει και σε σκέψεις για (ή ακόμα και επαφές με) άλλη ελληνική τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει τεθεί ως πρωτεύον θέμα από τη διοίκηση της τράπεζας, είναι να παραμείνει υπό ελληνικό έλεγχο. Όχι μόνον για λόγους ιστορικότητας, αλλά και γιατί η Εθνική είναι θεσμός για τη χώρα και «υπάρχει απόλυτη συναίσθηση ευθύνης, έναντι της ελληνικής οικονομίας και των μετοχών της τράπεζας». Άλλωστε, αν εξαιρεθεί ένα ποσοστό 29,1% που βρίσκεται στα χέρια ξένων, οι υπόλοιπες μετοχές βρίσκονται σε ελληνικά χέρια.

Το υψηλό αίσθημα ευθύνης της διοίκησης της τράπεζας κατατέθηκε βεβαίως και κατά την τελευταία και καθοριστική αύξηση κεφαλαίου, η οποία πρόλαβε δυσάρεστες εξελίξεις. Και έδωσε το δικαίωμα στην Εθνική να στέκεται στα δικά της πόδια, και να προετοιμάζει χωρίς νευρικότητα η διαθέσεις πρόσκαιρου εντυπωσιασμού τις επόμενες κινήσεις της. Κατά τις διαθέσιμες μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι όποιες κινήσεις γίνουν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, αν όχι και νωρίτερα, περιλαμβάνουν: νέα αύξηση κεφαλαίου και ανταλλαγή μετοχών, από τη στιγμή που θα υπάρξει συνεργασία με ξένη ή ελληνική τράπεζα, χωρίς το ένα βεβαίως να αποκλείει το άλλο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook