Ο στρατιωτικός αναλυτής Πάρις Καρβουνόπολος μίλησε για το τραγικό δυστύχημα με το Mirage 2000

Ο στρατιωτικός αναλυτής Πάρις Καρβουνόπουλος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 για το τραγικό δυστύχημα με την πτώση του Mirage 2000-5 και την απώλεια του σμηναγού, Γιώργου Μπαλταδώρου. Ο γνωστός αναλυτής έκανε επίσης μία εκτίμηση για τα αίτια της πτώσης του αεροπλάνου.

«Οι περισσότεροι από τους οποίους έχω μιλήσει αποδίδουν την πτώση σε “παραίσθηση”», σχολίασε ο κ. Καρβουνόπουλος και συνέχισε: «Είναι ένα εφιαλτικό ενδεχόμενο για κάθε πιλότο και φαίνεται ότι έχουμε μία τέτοια περίπτωση».

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος αναφέρθηκε χρονικά στο περιστατικό: «Μέχρι τις 10:00 το πρωί το αεροδρόμιο της Σκύρου ήταν εκτός δράσης λόγω της κακής ορατότητας. Μόλις άνοιξε οι πιλότοι των δύο Mirage 2000-5 πήραν αποστολή αναχαίτισης. Είχαν επαφή με τους Τούρκους στη Μυτιλήνη. Από εκεί και αφού τους αναχαίτισαν πολλές φορές έφθασαν παρακολουθώντας τους μέχρι τη Ρόδο. Οι Τούρκοι τους οδήγησαν ξανά μέχρι τη Μυτιλήνη. Όλα αυτά με αερομαχίες κατά διαστήματα».

Και συνέχισε: «Οι δύο πιλότοι μας φυσιολογικά κουρασμένοι επέστρεφαν στη Σκύρο για προσγείωση. Ήταν σε κλειστό σχηματισμό και στα 9.000 πόδια άρχισε η κάθοδος. Θεωρητικά ήταν μία εύκολη προσγείωση. Στην κάθοδο βρήκαν σύννεφα στα 3.000 πόδια. Μπήκαν στη νέφωση κι εκεί φαίνεται ότι ο εφιάλτης κάθε πιλότου, η παραίσθηση “χτύπησε” τον σμηναγό».

Τέλος ανέφερε ότι «το αεροσκάφος που ακολουθούσε κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά. Ήταν μόλις στα 1000 πόδια όταν ο σμηναγός είχε ήδη “καρφώσει” τη θάλασσα. Μέχρι να τραβήξει το χειριστήριο είχε βρεθεί στα 300 πόδια και το έσωσε η εμπειρία του. Η παραίσθηση είναι το πιο λογικό σενάριο. Έχουν ακουστεί πολλά για μηχανικές βλάβες κτλ αλλά όλοι οι χειριστές μιράζ λένε πως ό,τι και να σου συμβεί έχεις 6-8 δευτερόλεπτα να πηδήξεις και να αναφέρεις τι βλάβη έχεις».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook