Κόντρα και εντός της Γερμανίας προκαλούν τα κινδυνολογικά σενάρια περί πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων άλλωστε τροφοδοτούνται από γερμανικούς κύκλους, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr.

Για πρώτη φορά μετά από καιρό, επιφανείς Γερμανοί πολιτικοί, όπως ο πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της βουλής, ο Χριστιανοδημοκράτης Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ και ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου και μέλος του προεδρείου των Φιλελευθέρων, Χέρμαν Ότο Σόλμς, έθεσαν θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Οι δύο πολιτικοί αμφιβάλουν για το εάν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ξεπεράσει την οικονομική κρίση χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους και να γίνει ανταγωνιστική παραμένοντας στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Μπόσμπαχ μάλιστα τονίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης στην Ελλάδα, αλλά κυρίως η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει εάν ως μέλος της Ευρωζώνης μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα ανταγωνιστική, είπε, για να προσθέσει πως ο ίδιος δεν το πιστεύει.

Αντίθετη άποψη έχει ο ευρωβουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Έλμαρ Μπροκ.

Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού (σ.σ. της Βουλής) καταδεικνύει ότι οι Έλληνες αξιολογούν την κατάστασή τους σε μια ρεαλιστική βάση, εκτίμησε γεγονός που τον κάνει να ελπίζει ότι η Ελλάδα θα κάνει περισσότερα για να ξεπεράσει τα προβλήματά της, όπως είπε. Ο ίδιος θεωρεί επικίνδυνη την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Επίσης, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας Μίχαελ Χίτχερ προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα είχε μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας.

«Όποιος προπαγανδίζει την έξοδο της Ελλάδας από τη Νομισματική Ένωση θα πρέπει να εξηγήσει πώς θα αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα», είπε, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.

Ο οικονομολόγος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να τροφοδοτείται η αυταπάτη ότι η έξοδος από το ευρώ «λύνει όλα τα προβλήματα χωρίς κανένα κόστος για μας».

Εκτίμησε μάλιστα ότι μόνο ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% θα σημάνει μία επιβάρυνση της τάξεως των 20 δισ, ευρώ για να στηριχθούν οι τράπεζες που θα πληγούν.

Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει να κάνει δηλώσεις πέραν του αυτονόητου.

Ενδεικτική αυτής της στάσης είναι η απάντηση εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung:

«Όσο δεν πληρούνται οι όροι, δεν μπορεί να δοθεί η βοήθεια», είπε και πρόσθεσε πως προς το παρόν δεν έχει κατατεθεί έκθεση της τρόικα η οποία να επιτρέπει την καταβολή.

Για την κυβέρνηση πάντως, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, δεν τίθεται θέμα εξόδου κάποιας χώρας από το ευρώ.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει διαμηνύσει ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, όπως σημειώνουν κύκλοι της κοινοβουλευτικής της ομάδας. Η ίδια έχει τονίσει, μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός της, ότι για «την ίδια δεν τίθεται θέμα εξόδου οποιασδήποτε χώρας», καταλήγει το δημοσίευμα.

Εν τω μεταξύ, μεγαλύτερη πίεση για δημοσιονομική πειθαρχία στις υπερχρεωμένες χώρες που εμφανίζουν υψηλά ελλείμματα, όπως η Ελλάδα, ζητεί η υπουργός Εργασίας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Βλέπουμε πόσο μεγάλες είναι οι προκλήσεις και η απαιτούμενη προσπάθεια αυτών των κυβερνήσεων προκειμένου να επιτύχουν την ανάκαμψη», είπε η Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός σε δηλώσεις της στηνη γερμανική έκδοση των Financial Times.

Αυτό απαιτεί «πολυετή πειθαρχία και επίμονη εξυγίανση», πρόσθεσε και σημείωσε ότι στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται να δοθούν κίνητρα «προκειμένου να διατηρήσουν για χρόνια την αντιδημοφιλή αλλά απαραίτητη γραμμή» της εξυγίανσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είναι και αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), είχε προκαλέσει αναστάτωση με τις δηλώσεις που είχε κάνει στα τέλη Αυγούστου, όταν είχε πει ότι στο μελλοντικά στα πακέτα στήριξης θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις, όπως αποθέματα χρυσού ή μερίδια κρατικών επιχειρήσεων, καθώς ήταν (και παραμένει) το πρώτο μέλος του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου που εγείρει τέτοιου είδους αξιώσεις.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν θεωρείτο στο παρελθόν πιθανή διάδοχος της Μέρκελ στην προεδρία του CDU.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook