Λαμπαδηδρόμοι από τον Αποκόρωνα, την Κίσαμο και τον Πλατανιά αφού διέσχισαν τον ΒΟΑΚ, συναντήθηκαν στη δημοτική αγορά όπου έγινε η έναρξη των αγώνων – Παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, η τελετή έναρξης του 3ου Μαραθωνίου Κρήτης

Με την παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, παρουσία εκπροσώπων τοπικών πολιτειακών, στρατιωτικών και θρησκευτικών αρχών και με κάθε επισημότητα έγινε το βράδυ του Σαββάτου η τελετή έναρξης για τον 3ο Μαραθώνιο Κρήτης, που θα γίνει το πρωί της Κυριακής.

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, κατέληξε στο κέντρο των Χανίων η καθιερωμένη Λαμπαδηδρομία προς τιμήν του Μακαριστού Μητροπολίτη Κισσάμου & Σελίνου κ.κ.Ειρηναίου, η οποία ξεκίνησε από τα Ανατολικά και τα Δυτικά των Χανίων, στις 15:00 από τον Αποκόρωνα και στις 15:15 από την Κίσσαμο, και αφού διέσχισε  την εθνική οδό από τα δύο αυτά άκρα κατέληξε στην Πλατεία Αγοράς, όπου άναψε ο Βωμός.

((η στιγμή που η λαμπαδηδρομία έφτασε στην δημοτική αγορά)

Ο δήμαρχος Κισάμου κ.Θοδωρής Σταθάκης και ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης παρέδωσαν τη φλόγα στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη και τον δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα αντίστοιχα, ενώ ο δήμαρχος Πλατανιά παρέδωσε τον κότινο από την Ολυμπιακή Αρχαία Ελιά τον Βουβών στον δήμαρχο Σφακίων Γιάννη Ζερβό.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων μαζί με τον δήμαρχο Χανίων, άναψαν το βωμό σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη των αγώνων.

Δείτε βίντεο από το άναμμα της φλόγας στο βωμό

 

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί κατά σειρά, από τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τους παρευρισκόμενους δημάρχους των Χανίων και τον πρόεδρο του Σ.Δ.Υ. Χανίων Γιώργο Αλογδιανάκη.

Όλοι οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης που χαιρέτισαν την εκδήλωση, έκαναν λόγο για ένα σημαντικό θεσμό για τα Χανιά, προσκαλώντας τους Χανιώτες να συμμετέχουν στο μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός που γίνεται προς τιμή ενός σπουδαίου ανθρωπιστή, του Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη, ενώ καλωσόρισαν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκη, τονίζοντας οτι η παρουσία του στην τελετή, σηματοδοτεί την σπουδαιότητα του εγχειρήματος που για 3η χρονιά γίνεται στα Χανιά.

Οι δήμαρχοι Χανίων και Αποκορώνουν πρόσθεσαν, οτι η παρουσία του κ. Αποστολάκη στα Χανιά γίνεται σε μια δύσκολη ημέρα για τις ένοπλες δυνάμεις του τόπου, που πενθούν τον θάνατο του σμηναγού πιλότου Γιώργου  Μπαλαταδώρου. 

Από την πλευρά του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ , σημείωσε οτι ο Μαραθώνιος και γενικά ο αθλητισμός αποτελούν ιδιαίτερο σύμβολο και στοιχείο της ταυτότητάς μας, καθώς συμπυκνώνουν τις υψηλότερες αξίες που γεννήθηκαν στον τόπο μας και μεταλαμπαδεύτηκαν στην ανθρωπότητα ενώ επεσήμανε οτι οι ένοπλες δυνάμεις, αναγνωρίζοντας αυτήν την σημασία θα στηρίζουν πάντα τέτοια αθλητικά γεγονότα.

(ο χαιρετισμός του αρχηγού ΓΕΕΘΑ)

 

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από την φιλαρμονική του Δήμου Χανίων ενώ ακολούθησε  συναυλία από το Μουσικό Σχολείο Χανίων., με χορευτές από τον Λαογραφικό Όμιλο Χανίων να συνοδεύουν την κρητική μουσική.

 

Φωτογραφίες από την τελετή έναρξης καθώς και φωτογραφίες από την λαμπαδηδρομία που προηγήθηκε

Το πρόγραμμα της Κυριακής

H εκκίνηση των αγώνων θα δοθεί την Κυριακή μπροστά από την Δημοτική Αγορά Χανίων στις 08:00
08:00: Εκκίνηση αγώνα Μαραθωνίου δρόμου
09:00: Εκκίνηση αγώνα 10 χλμ. στη μνήμη του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη
12:15: Εκκίνηση αγώνα 5 χλμ.
13:15: Εκκίνηση αγώνα 2,5 Χλμ.
10:30 – 14:00: Απονομές επάθλων

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook