Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει η ανθρωπιστική κρίση στη Σομαλία. Τη Δευτέρα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι και μία έκτη περιοχή κηρύχθηκε «περιοχή λιμού», προειδοποιώντας ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει μέσα στους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τη Μονάδα Ασφάλειας Τροφίμων και Διατροφικής Ανάλυσης (FSNAU) του OHE, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πείνα, μετά την ξηρασία -τη χειρότερη που έχει γνωρίσει η χώρα τα τελευταία 60 χρόνια.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 12 εκατομμύρια άτομα στην περιοχή χρειάζονται τρόφιμα στην νότια περιοχή Μπέι. Εάν αυτή δεν φτάσει σύντομα, θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους 750.000 άτομα.

Η ξηρασία έχει επηρεάσει την Κένυα, την Αιθιοπία, την Ερυθραία και την Ουγκάντα, αλλά η Σομαλία αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα, εξαιτίας του πολυετούς πολέμου.

Περίπου 10.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μήνα από την πείνα στη Σομαλία. Τους τελευταίους τρεις μήνες περίπου 29.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από την πείνα.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο στη χώρα όπου οι ισλαμιστές σεμπάμπ εμποδίζουν από το 2009 την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ και ορισμένων διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων στα εδάφη που ελέγχουν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook