Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε την Δευτέρα ότι θεωρεί επιτακτική ανάγκη την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης και την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα, την ίδια ώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δείχνουν να μην… βιάζονται ιδιαίτερα.

Τα ευρωπαϊκά κείμενα και οι εθνικές νομοθεσίες που «θα επιτρέψουν την στενότερη επιτήρηση των δημοσιονομικών εξελίξεων σε εθνικό επίπεδο» και πρέπει να υιοθετηθούν εντός «ολίγων ημερών», είναι επιτακτικής σημασίας, δήλωσε ο κ. Τρισέ, σε ομιλία του στο Institut Montaigne στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε επίσης ότι είναι επείγουσα ανάγκη η εφαρμογή των αποφάσεων οι οποίες ελήφθησαν στις 21 Ιουλίου για την Ελλάδα: «Αυτό είναι επίσης επείγουσας και επιτακτικής σημασίας, η εφαρμογή του συνόλου των αποφάσεων», τόνισε.

«Δεν υπάρχει πλέον σκιά αμφιβολίας» για το γεγονός ότι η κρίση «έχει ξεκάθαρα αποκαλύψει ότι η διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ είναι απολύτως ουσιαστικής σημασίας» για την ανάδειξη «μίας συναίνεσης για την εξαιρετικά σημαντική ενίσχυση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης», υποστήριξε.

«Θα έχουμε εντός του προσεχούς διαστήματος ένα νέο όργανο επιτήρησης των μακρο-οικονομικών πολιτικών, των δεικτών ανταγωνιστικότητας και των ανισοτήτων στη ζώνη του ευρώ», πρόσθεσε.

Μακροπρόθεσμα, ανέφερε, «μπορούμε να φαντασθούμε μία συνομοσπονδιακή κυβέρνηση με έναν υπουργό Οικονομικών που θα μπορεί να διασφαλίσει το σύνολο της διακυβέρνησης της Ευρωζώνης και να επιβάλει τη μία ή την άλλη απόφαση», διευκρινίζοντας ότι το πρόσωπο αυτό θα έχει την ευθύνη να υποστηρίξει «την ευρωπαϊκή θέση στις διεθνείς διαπραγματεύσεις» σε χρηματοπιστωτικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook