Μαζικές διαδηλώσεις πολιτών που ζητούν να παυθεί μετά τον φόνο δημοσιογράφο

Ο σλοβάκος υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντρούκερ δήλωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί, μόλις τρεις εβδομάδες αφότου ανέλαβε το αξίωμα, ενώ συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις Σλοβάκων που ζητούν να παυθεί ο αρχηγός της αστυνομίας μετά τον φόνο ενός δημοσιογράφου.

Ο φόνος, τον Φεβρουάριο, του Γιάν Κούτσιακ, ενός δημοσιογράφου που ερευνούσε τη διαφθορά στις επιχειρήσεις και την πολιτική, οδήγησε στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις εδώ και δεκαετίες στη χώρα εναντίον αυτού που οι πολίτες θεωρούν εκτεταμένη διαφθορά. Τον περασμένο μήνα οι διαδηλώσεις είχαν ήδη εξαναγκάσει σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο.

Ο τρικομματικός συνασπισμός με επικεφαλής το κόμμα Smer του Φίτσο σχημάτισε ένα νέο υπουργικό συμβούλιο στο οποίο ο Ντρούκερ, ο οποίος είναι ανεξάρτητος, ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών στη θέση του στενού συμμάχου του Φίτσο Ρόμπερτ Κάλινακ.

Ο Ντρούκερ δήλωσε πως δεν βρήκε καμιά δικαιολογία για να απολύσει τον Πρόεδρο της Αστυνομίας Τίμπορ Γκάσπαρ, όμως αισθάνεται ότι το ζήτημα εξακολουθεί να προκαλεί βαθιές διαιρέσεις στην κοινωνία.

«Φεύγω επειδή δεν μπόρεσα να ηρεμήσω την κατάσταση και η πόλωση παραμένει», δήλωσε ο Ντρούκερ στους δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Δεν πιστεύω πως η αποχώρηση του Γκάσπαρ θα την ηρεμούσε».

Δεκάδες χιλιάδες Σλοβάκοι έχουν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις ζητώντας την απόλυση του Γκάσπαρ ώστε να βεβαιωθούν πως ο φόνος του Κούτσιακ θα ερευνηθεί επισταμένα.

Μερικές από τις έρευνες του Κούτσιακ αφορούσαν συμφωνίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας στη Σλοβακία, ο ιδιοκτήτης της οποίας σχετίζεται με τον Γκάσπαρ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook