Ο Ζαφέρ Κιλίντς συνελήφθη με τη γυναίκα του και τους δύο γιους του κοντά στην Αδριανούπολη – Ήταν εισαγγελέας σε υπόθεση που χαρακτηρίστηκε «σκηνοθετημένη από τον Γκιουλέν»

Ο Τούρκος εισαγγελέας Ζαφέρ Κιλίντς από τη Σμύρνη, ο οποίος ήταν καταζητούμενος προσπάθησε να αποφύγει τη σύλληψή του, περνώντας στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα, ο Κιλίντς, τον οποίο έχουν χαρακτηρίσει γκιουλενιστή-τρομοκράτη, ήταν μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του και προσπάθησαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα της επαρχίας της Αδριανούπολης, με προορισμό τη χώρα μας.

Γιατί καταζητείται

Ο Κιλίντς ήταν εισαγγελέας σε υπόθεση που αφορούσε 357 υπόπτους, συμπεριλαμβανομένων 49 ενεργών στρατιωτών, οι οποίοι ενώπιον του 5ου Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου της Σμύρνης το 2013, δικάστηκαν με την κατηγορία της «κατοχής εμπιστευτικών στρατιωτικών πληροφοριών και εγγράφων».

Όλοι οι εναγόμενοι στην υπόθεση αθωώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2016 και το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK) έπαψε από τα καθήκοντά του τον Κιλίντς.

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι κατασκευάστηκε από την αστυνομία και τους στρατιωτικούς που είχαν εισχωρήσει για λογαριασμό του Fethullah Gülen, τον οποίο κατηγορεί η Τουρκία ότι είναι ο ηγέτης της ομάδας Fetullah Terror Group (FETÖ). Η δίκη ήταν μεταξύ μιας σειράς πλαστών δικών που φέρεται να ξεκίνησε η FETÖ, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων Ergenekon και Sledgehammer (Balyoz), για να διεισδύσουν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Σε αυτές τις υποθέσεις ενεπλάκησαν άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η σύζυγος και οι γιοι

Οι τουρκικές συνοριακές αρχές βρήκαν επίσης τη σύζυγο του Κιλίντς να χρησιμοποιεί την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων ByLock. Το ByLock έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την επικοινωνία μηνυμάτων του Gülen με ακολούθους του, σύμφωνα με δηλώσεις της κυβέρνησης Ερντογάν, αλλά και για προπαγάνδα τρομοκρατίας.

Η έρευνα για τον Κιλίντς, τη σύζυγό του και τους δύο γιους τους -οι οποίοι τέθηκαν υπό κράτηση- συνεχίζεται, ανέφεραν οι τουρκικές αρχές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook