Ευθύνες στην πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και τον πρώην Νομάρχη Γρηγόρη Αρχοντάκη, για τις μειωμένες πιστώσεις που έχει στην διάθεσή της η Περιφερειακή Ενότητα, επέρριψε ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ κ.Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος σήμερα το μεσημέρι συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ.Απόστολο Βουλγαράκη για το θέμα των έργων υποδομής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα, ο κ.Αρχοντάκης κληροδότησε στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων το μικρότερο ταμειακό υπόλοιπο (350.000 ευρώ) και τα μεγαλύτερα χρέη (6,5 εκατομ ευρώ) απο όλους τους άλλους νομούς της Κρήτης, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βαλυράκης μετά την συνάντηση που είχε με τον κ.Βουλγαράκη:

« Σε ένα πρόγραμμα 4 εκατομμυρίων μπαίνει ένα έλλειμμα υποχρεώσεων έξη εκατομμυρίων, άρα έχουμε ένα έλλειμμα δύο εκατομμυρίων. Αυτό σημαίνει ότι δεν έγινε καλή διαχείριση στα Χανιά και όχι μόνο δεν έγινε καλή διαχείριση, αλλά δεν υπήρξε και πρόνοια για το επόμενο διάστημα μετά την λήξη της θητείας του προηγούμενου νομάρχη. Έτσι βρισκόμαστε σήμερα σε μιαν υστέρηση και σε σχέση με τα χρήματα που έχουμε διαθέσιμα για προώθηση έργων. Θα πρέπει να πληρώνουμε παλιά δεδουλευμένα».

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη ανακοίνωση της Π.Ε. Χανίων για τις πιστώσεις από το πρόγραμμα δημοσίων έργων της Περιφέρειας, μεταξύ άλλων επισημαινόταν πως:

«Η διαφορά που προκύπτει στα προς κατανομή ποσά κάθε Περιφερειακής Ενότητας που αναφέρονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα οφείλεται στα Ταμειακά Υπόλοιπα των Πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων του 2010 (δηλαδή τα χρήματα με τα οποία βρέθηκε κάθε Π.Ε στο ταμείο της στις 31.12.10) και τα οποία είναι :

10.244.030 € για τη Π.Ε Ηρακλείου
4.597.396 € για τη Π.Ε Ρεθύμνου
4.263.282 € για τη Π.Ε Λασιθίου και
μόλις 350.683 € για τη Π.Ε Χανίων


Μάλιστα ο κ.Βουλγαράκης είχε επισημάνει ότι \” ενώ το ποσόν προς κατανομή είναι 4.525.915 € οι οφειλές και οι δεσμεύσεις παρελθόντων ετών είναι 6.724.595 € . Γι ‘αυτό καταρτήθηκε ένα πρόγραμμα για το 2011 που σε συνδυασμό με το πρόγραμμα για το 2012 που θα καταρτιστεί τον Ιανουάριο , θα απαλλάξει τη Π.Ε Χανίων από το βραχνά των οφειλών .»


Υπάρχει έλλειμμα μελετών

Κατά την σημερινή συνάντηση ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων ενημέρωσε τον κ. Βαλυράκη για θέματα και προβλήματα που απασχολούν το Νομό Χανίων όπως :

Το φράγμα Σεμπρωνιώτη και η διαχείριση συνολικά του υδατικού δυναμικού της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων καθώς και η ολοκλήρωση του Φράγματος Βαλσαμιώτη.
– Το θέμα της επέκτασης του αεροδρομίου και η σύνδεση του ΒΟΑΚ με αυτό.
– Επίσης η ολοκλήρωση των μελετών του λιμανιού της Σούδας.
-Εκτενώς συζητήθηκε και το θέμα της Γης υψηλής Παραγωγικότητας και η παρέμβαση του κ. Βαλυράκη στο νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Χανίων κ.Βαλυράκης τόνισε σε δηλώσεις του πως :

«Το συμπέρασμα είναι ότι τα Χανιά υστερούν σε μελέτες σε ότι αφορά στα βασικά έργα υποδομής. Άρα θα πρέπει να δούμε – σε μιαν περίοδο που δεν υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι που υπήρχαν παλαιότερα – ιεραρχώντας αυστηρά τα έργα που πρέπει να προωθηθούν σε επίπεδο μελετών για την ωρίμανσή τους και στην συνέχεια την χρηματοδότησή τους.



Θεωρώ ότι θα πρέπει η συζήτηση αυτή να συνεχιστεί και με τους υπόλοιπους συναδέλφους βουλευτές, ώστε να στηρίξουμε τα έργα αυτά για να μπορέσει ο Νομός Χανίων να περάσει από μιαν υστέρηση ανάπτυξης σε μιαν δυναμική προοπτική σε σχέση με ένα μέλλον το οποίο δεν είναι τόσο φιλικό όσο εμφανιζόταν παλαιότερα.




Όμως ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο είναι και το υδατικό δυναμικό. Θα πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί η διοικητική συγκρότηση του ΟΑΔΥΚ ώστε να λειτουργήσει ως εργαλείο υποστήριξης και βεβαίως να μπεί ένα πρόγραμμα το οποίο θα δίνει επάρκεια υδατικού δυναμικού σε ότι αφορά στην ύδρευση και στην άρδευση. Το Σέλινο και η Κίσαμος είναι δύο περιοχής που πρέπει να προσεχθούν.




Εάν λοιπόν δεν προωθήσουμε το έργο του φράγματος του Σεμπρωνιώτη σε μελετητικό επίπεδο, παλιό όνειρο των Χανίων και να ολοκληρωθεί το φράγμα του Βαλσαμιώτη σε ότι αφορά στα δίκτυα διανομής, συλλέγοντας τα επιφανειακά ύδατα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι.




Βέβαια άμεσο θέμα είναι και η σωστή διαχείριση των υπάρχοντος δυναμικού για να αντιμετωπίσουμε την αντίφαση, η περιοχή των Χανίων να έχει πληθώρα υδατικού δυναμικού και να παρουσιάζονται ταυτόχρονα φαινόμενα λειψυδρίας.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook