Τις σημαντικές επιπτώσεις που επιφέρει στην τοπική οικονομία η αποχώρηση της εταιρίας πτήσεων χαμηλού κόστους Ryanair και ο τερματισμός των δρομολογίων της από και προς τα Χανιά, επισημαίνει ο Καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο υπογράφων Βουλευτής αναφέρεται στους τοπικούς φορείς, μεταξύ των οποίων και ο Εμπορικός Σύλλογος και το Εργατικό Κέντρο Χανίων, που αποδίδουν την αποχώρηση της Ryanair στις μεγάλες αυξήσεις των τελών στο αεροδρόμιο Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης» από τη διαχειρίστρια εταιρία Fraport Greece, την οποία κατηγορούν για μη τήρηση των συμφωνηθέντων όρων με το Ελληνικό Δημόσιο και για πρόταξη συμφερόντων της ευρωπαϊκών και παγκόσμιων που αντιστρατεύονται το τοπικό συμφέρον. Ζητά από τους Υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού να τον πληροφορήσουν για την τήρηση ή μη εκ μέρους της Fraport των όρων της Σύμβασης που έχει υπογράψει με το Δημόσιο και για τον τρόπο που το Κράτος την ελέγχει, ειδικότερα δε σχετικά με την αποχώρηση της Ryanair.                                                                 

Ακολουθεί η ερώτηση στη Βουλή του κ. Φορτσάκη:

Έντονη δυσαρέσκεια προκάλεσε στους κατοίκους, αλλά και στους χιλιάδες επισκέπτες της Κρήτης, η ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρίας  Ryanair για τον τερματισμό, από την 1η Ιουνίου 2018, την απαρχή δηλαδή της καλοκαιρινής περιόδου, των δρομολογίων της Αθήνα-Χανιά, Θεσσαλονίκη-Χανιά, στο πλαίσιο της «επιχειρηματικής στρατηγικής της εταιρείας».

Ο τερματισμός των δρομολογίων της εταιρίας πτήσεων χαμηλού κόστους στα Χανιά, που αποδίδεται στις μεγάλες αυξήσεις των τελών στο αεροδρόμιο, σε συνδυασμό με τον φοροκαταιγίδα της Κυβέρνησης στις μεταφορές, την εστίαση και τη διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, στερεί πολύτιμη ρευστότητα από τις τουριστικές επιχειρήσεις του Νομού, τις αποθαρρύνει από κάθε νέα επένδυση και πλήττει βάναυσα την τοπική οικονομία.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, με ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για μη τήρηση των συμφωνηθέντων από τη διαχειρίστρια εταιρία του Αεροδρομίου Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης», Fraport Greece και αναφέρεται στη μεγάλη ζημιά στη Χανιώτικη Οικονομία, ιδίως των πιο μικρών εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων. Αντίστοιχες ανακοινώσεις έχουν εκδοθεί και από άλλους φορείς, όπως το Εργατικό Κέντρο Χανίων (ανακοίνωση 18-4-2018). Ερώτημα προκύπτει αν οι ενέργειες της Fraport οδήγησαν σε αύξηση των διαφόρων επιβαρύνσεων και τελών και στην αποχώρηση της Ryanair από τα Χανιά και αν η Γερμανικών συμφερόντων εταιρία ενεργεί προτάσσοντας το ευρύτερο δικό της συμφέρον σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα και λειτουργεί έτσι σε βάρος της τοπικής οικονομίας και του δημόσιου συμφέροντος.

Ο κύριοι Υπουργοί παρακαλούνται να απαντήσουν στα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Είναι τα Υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού ενήμερα για την αποχώρηση της αεροπορικής εταιρίας πτήσεων χαμηλού κόστους Ryanair από το Αεροδρόμιο «Ι. Δασκαλογιάννης» στα Χανιά και για τις συνέπειές της στην τοπική οικονομία και κοινωνία; Αν ναι, έχει διερευνηθεί ο σχετικός λόγος;

2) Η διαχειρίστρια εταιρία 14 αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων και αυτό των Χανίων, Fraport Greece, τηρεί τους όρους της Σύμβασης που έχει υπογράψει με το Ελληνικό Δημόσιο; Πως ασκείται ο σχετικός έλεγχος;

3) Με ποιο τρόπο ασκείται έλεγχος από τα Υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού ως προς τη διαχείριση από την Fraport του ζητήματος της Ryanair, δεδομένων των σημαντικών συνεπειών της αποχώρησής της για τα Χανιά;