Σε νέα χαμηλά έτους υποχώρησε το Χρηματιστήριο την Δευτέρα με τους επενδυτές να ανησυχούν για την εκταμίευση της έκτης δόσης μετά την διακοπή των συζητήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και για την επιτυχία του προγράμματος μετακύλισης ελληνικού χρέους (PSI).

Στο βαθύ κόκκινο και οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές εξαιτίας ανησυχιών για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, με την Φρανκφούρτη να υποχωρεί άνω του 5%.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών όπως δημοσιεύει το in.gr, έκλεισε στις 863,9 μονάδες, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες 3,14%. Από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες 38,90%.

Ισχυρότατες πιέσεις δέχθηκε ο τραπεζικός κλάδος χάνοντας 7%, με τις μετοχές της Alpha Bank και της Eurobank να καταγράφουν μεγάλες απώλειες.

«Συνεχίζονται οι ανησυχίες για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας», σχολίασε στο Reuters ο Νίκος Χριστοδούλου, αναλυτής στην Merit Χρηματιστηριακή. «Περιμένουμε να σιγουρευτεί η έκτη δόση και να προχωρήσει και το σχέδιο του rollover. \’Όσο μεγαλύτερη επιτυχία έχει, τόσο θα περιοριστούν οι πιθανότητες για περαιτέρω κούρεμα», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν διορία μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικού χρέους, με στόχο να ανταλλαγούν ομόλογα αξίας 135 δις ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό συμμετοχής 50%.

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε ο όγκος των συναλλαγών με την αξία τους να διαμορφώνεται μόλις στα ανήλθε στα 37,077 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 3,74%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 5,06% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 4,39%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (+3,91%), των ΕΛΠΕ (+0,88%) και της Jumbo (+0,26%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (-10,71%), της Eurobank (-9,86%), του Τ.Τ (-8,70%) και της Πειραιώς (-8,47%). Η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε στα 2,80 ευρώ, με πτώση 5,72%.

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο κατέγραψε μόνο ο δείκτης των Ταξιδιών (+3,32%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες της Υγείας (-10,65%), των Τραπεζών (-6,99%) και των Ασφαλειών (-6,98%).

Ανοδικά κινήθηκαν 33 μετοχές, 112 πτωτικά και 45 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Μπουτάρης (κ) +14,29%, Μύλοι Σαραντόπουλος +9,71%, Λιβάνης +8,70% και Βιοτέρ +8,33%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Υγεία -13,89%, Alpha Bank -10,71%, Revoil -9,86% και Eurobank -9,86%.

Στο βαθύ κόκκινο και η Ευρώπη

Σε αρνητικό έδαφος κινείτο και η Ευρώπη, σε συνέχεια των απωλειών της Παρασκευής, με τους επενδυτές να ανησυχούν για νέα ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση.

Ο τραπεζικός κλάδος ηγείτο των απωλειών,με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX Εurope 600 .SX7 να χάνει 4,73%.

Tο Λονδίνο χάνει 3,1%, η Φρανκφούρτη 4,88% και το Παρίσι 4,44%.

Τις ανησυχίες ενέτεινε η είδηση ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στεγαστικής Χρηματοδότησης (Federal Housing Finance Agency) μήνυσε κάποιες τράπεζες για την πώληση τοξικών ενυπόθηκων δανείων. Οι μετοχές της Βarclays και της Royal Bank of Scotland, οι οποίες κατηγορούνται από την υπηρεσία, σημείωναν πτώση 6,7% και 9,42% αντίστοιχα.

«Το κλίμα δείχνει να παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτές τις διακυμάνσεις της αγοράς. Δεν συνέβη τίποτα αυτό το Σαββατοκύριακο που να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους επενδυτές», είπε στο Reuters ο Mark Priest της ETX Capital.

Τα στοιχεία για τις λίστες μισθοδοσίας πλην του αγροτικού τομέα στις ΗΠΑ την Παρασκευή έδειξαν ότι δεν δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, ενώ η ανεργία παραμένει σταθερά πάνω από το 9%.

Κλειστή παρέμενε η Wall Street για τον εορτασμό της Labour Day.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook