Φέτος θα είναι πολύ δύσκολή χρονιά για την πυροπροστασία λόγω του ήπιου χειμώνα – Αιφνιδιασιτκή αλλαγή στην πυροπροστασία του Εθνικού Δρυμού – Απαραίτητη η στάθμευση του πυροσβεστικού ελικοπτέρου στην Κρήτη από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο

Σύσκεψη του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στην Αντιπεριφέρεια Χανίων όπου συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της υλοποίησης του σχεδιασμού ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που γίνεται κάθε χρόνο. Φέτος ωστόσο η σύσκεψη έγινε με το “βλέμμα” και στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει ο ήπιος χειμώνας που πέρασε, καθώς οι συνθήκες ξηρασίας και ανομβρίας ευνοούν την εκδήλωση και επέκταση πυρκαγιών.

Η σύσκεψη έγινε υπό την παρουσία του Υποστράτηγου του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Κωνσταντίνου Γιόβα, ο οποίος διαβεβαίωσε οτι οι υπηρεσίες είναι έτοιμες να εφαρμόσουν στο μέγιστο τον σχεδιασμό που έχει εγκριθεί, με τη συνεργασία εμπλεκόμενων φορέων, τοπική αυτοδιοίκηση, δασική υπηρεσία, στρατός, ελληνική αστυνομία, λιμενικό σώμα εθελοντικές ομάδες, για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και την προάσπιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, του φυσικού πλούτου των δασών κτλ. Ωστόσο η φετινή αντιπυρική περιοδος εμφανίζει “αρνητικές ιδιαιτερότητες” λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων και του ήπιου χειμώνα, γεγονός που απασχολεί την ΠΥ για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην ένταση και το μέγεθος των πυρκαγιών.

“Θέλω όλοι μαζί συντεταγμένα και οργανωμένα να προσπαθήσουμε για το κοινό καλό. Να αντιμετωπίσουμε τις όποιες πυρκαγιές. Ο χειμώνας φέτος ήταν πολύ ήπιος και είναι ένα σκηνικό το οποίο σε περίπτωση πυρκαγιάς αφού η βλάστηση έχει ξεραθεί και οι πυρκαγιές μπορεί να λάβουν διαστάσεις. Θέλω από όλους τους φορείς να προσπαθήσουμε όλοι μαζί”, επεσήμανε ο κ. Γιόβας ενώαπευθυνόμενος στα Μέσα Ενημέρωσης ζήτησε τη συνδρομή τους ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες, ιδιαίτερα όσοι δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο, κτηνοτρόφοι, αγρότες, μελισσοκόμοι και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε κατά τη διάρκεια εργασιών τους να μην προκαλέσουν περιστατικό πυρκαγιάς.

Ο Υποστράτηγος επεσήμανε οτι η Κρήτη δέχεται χιλιάδες τουριστών και θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί ώστε να μην συμβεί ένα συμβάν τέτοιας κλίμακας που θα μπορούσε να πάρει διαστάσεις, ακόμα και διεθνείς μέσω των επισκεπτών στο νησί μας.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων επεσήμανε οτι η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε φέτος νωρίτερα λόγω της ανομβρίας και οι δήμοι φαίνεται οτι έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα καθώς προχώρησαν έγκαιρα στον καθαρισμό του αγροτικού και επαρχιακού δικτύου. Ταυτόχρονα εξέφρασε το αίτημα το πυροσβεστικό αεροπλάνο Ericson να σταθμεύσει στην Κρήτη από 1η Ιουνίου μέχρι και τον Αύγουστο, γεγονός που θα βοηθήσει την αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε μια περίοδο όπως σημείωσε που υπάρχουν προβλέψεις οτι το φετινο καλοκαίρι θα είναι από τα δυσκολότερα λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών. Η Περιφέρεια ενίσχυσε το πυροσβεστικό σώμα στην Κρήτη με 4 πυροσβεστικά οχήματα ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων ανέφερε οτι η ΠΕ Χανίων δεν είναι διατεθειμένοι να στείλει παλαιότερα οχήματα εκτός Κρήτης καθώς το νησί είναι απομονωμένο και δεν περισσεύει κανένα πυροσβεστικό από το δυναμικό της πυροπροστασίας.

Ο κ. Βουλγαράκης, ανέφερε οτι πέρασε ένα νομοσχέδιο χωρίς την ενημέρωση των τοπικών φορέων, με το οποίο η πυροπροστασία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς περνά στον Φορέα Διαχείρισης Λευκών Ορέων, κάτι που όπως επεσήμανε μπορεί να δημιουργήσει δυσχέρεια και καθυστέρηση στην αποτελεσματική “προστασία” του Εθνικού Δρυμού.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook