Μπορεί να έδωσε σασπένς σ’ ένα «δικό της» παιχνίδι. Μπορεί να έβγαλε… αχρείαστα την ψυχή της (κάνοντας θρίλερ τα τελευταία δευτερόλεπτα).

Καταθέτοντάς την, όμως, για μια ακόμα φορά στο παρκέ -μετά το κάζο από την ΠΓΔΜ- η Εθνική κατάπιε και την Κροατία (74-69) και πήρε την πρόκριση που άξιζε στην επόμενη φάση του Ευρωμπάσκετ.

Πολύ καλοί στο πρώτο ημίχρονο οι παίκτες του Ζούρου στον αμυντικό και τον επιθετικό τομέα πήραν προβάδισμα για τη νίκη, ωστόσο στο δεύτερο μέρος οι παίκτες του Βράνκοβιτς πέρασαν στην αντεπίθεση εκμεταλλεύτηκαν την αστοχία της Εθνικής και πλησίασαν ακόμα και στους δύο (69-67). Ψύχραιμοι από την γραμμή των βολών Ζήσης και Βασιλειάδης έδωσαν νίκη και πρόκριση.

Πολύ καλή εμφάνιση από Βασιλειάδη και Φώτση. Ο Μπάρατς παρ\’ ολίγον τη ζημιά για τους Κροάτες.

Πλέον το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είναι αδιάφορο για το αποτέλεσμα του ΠΓΔΜ-Βοσνία και οι μόνοι που «κοιτάζουν» το συγκεκριμένο ματς είναι Φινλανδοί. Η «επίσημη αγαπημένη» θα μεταφέρει τρεις βαθμούς στο νέο όμιλο που θα απαρτίζουν οι ΠΓΔΜ, Ρωσία, Σλοβενία και μία εκ των Γεωργία ή Βουλγαρία από τον Δ’ όμιλο και Φινλανδία ή Βοσνία από τον Γ΄ όμιλο.

Το ματς

Με τον Φώτση να μπαίνει… ζεστός στο παρκέ ξεκίνησε το ματς της Εθνικής. Ο «Μπάτμαν» είπε “stop” τρεις φορές στους Κροάτες, με εύστοχο τρίποντο έδωσε προβάδισμα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα (4-2), ενώ λίγο αργότερα –πάλι από τα 6,75μ.- έκανε το 12-6. Οι παίκτες του Ζούρου έτρεξαν στο ανοικτό γήπεδο όσες φορές τους δόθηκε η ευκαιρία ενώ παρουσιάστηκαν βελτιωμένοι στον τομέα των ριμπάουντ. Η διαφορά αυξανόταν σταδιακά με τον Βασιλειάδη να δίνει με πέντε δικούς του πόντους διψήφιο προβάδισμα στο τελευταίο λεπτό του πρώτου δεκαλέπτου (+12, 25-13).

Οι Έλληνες διεθνείς στην πρώτη περίοδο έβαλαν γερά θεμέλια για τη νίκη, στη δεύτερη όμως έδειξαν ότι ήθελαν να την «κλειδώσουν» όσο πιο γρήγορα γίνεται. Πίεσαν σε όλο το γήπεδο, συνέχισαν την καλή άμυνα και έχοντας στην επίθεση σε ρόλο οδηγού Βασιλειάδη και Μπουρούση εκτόξευσαν τη διαφορά στο +20 (43-23). Το μόνο που κατάφεραν οι παίκτες του Βράνκοβιτς ήταν να μειώσουν στο ημίχρονο στους 17 χάρις σε δύο εύστοχες βολές του Άντριτς (44-27).

Αναμενόμενο ήταν στην έναρξη του δεύτερου μέρους η Κροατία να κάνει την αντεπίθεση της ανεβάζοντας ρυθμούς. Με σερί 7-0 μείωσαν σε 47-34 ενώ συνέχισαν να εκμεταλλεύονται την… εκνευριστική αστοχία της Εθνικής ροκανίζοντας τη διαφορά στους 10 (53-43). Ωστόσο, ακόμα και με αυτές τις συνθήκες οι παίκτες του Ζούρου κατάφεραν να κρατήσουν το διψήφιο προβάδισμα με την ολοκλήρωση των 30’ (+12, 58-45).

Οι Κροάτες μπήκαν στο παρκέ για να τα παίξουν όλα για όλα και με ένα 6-0 μείωσαν στους επτά, λίγο αργότερα με τέσσερις πόντους του Μπάρατς και μία βολή του Τόμιτς πλησίασαν στους τέσσερις (60-56), ενώ ενάμισι λεπτό πριν τη λήξη η διαφορά έπεσε στους τρεις (66-63). Μεγάλο τρίποντο του Φώτση 60’’ πριν το τέλος που έδωσε ανάσα έξι πόντων στην Εθνική (69-63). Ο Πόποβιτς έφτασε το ματς στο καλάθι (69-67) όμως Ζήσης και Βασιλειάδης έδειξαν την ωριμότητα τους από τη γραμμή των ελευθέρων βολών «σφραγίζοντας» τη νίκη με 74-69.

Τα δεκάλεπτα: 25-13, 44-27, 58-45, 74-69

Ελλάδα (Ζούρος): Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 11, Ζήσης 9, Βασιλειάδης 17 (3), Καλάθης 9 (8 ριμπάουντ), Φώτσης 17 (5), Παπανικολάου, Μαυροειδής, Μπράμος 2 (7 ριμπάουντ), Κουφός 7, Σλούκας, Καϊμακόγλου 2.

Κροατία (Βράνκοβιτς): Τόμιτς 10, Άντριτς 9 (8 ριμπάουντ), Πόποβιτς 14 (1), Μπογκντάνοβιτς 4, Στίπτσεβιτς 2, Ντρέιπερ 3, Σίμον 11 (1), Μάρκοτα, Ρούντεζ, Ζόριτς 2, Μπάρατς 14 (1).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook