Σημαντικό εργαλείο για διεξαγωγή ερευνών σχετικά με την περιβαλλοντική επιβάρυνση, αλλά και το μεταλλευτικό ενδιαφέρον των εδαφών της Κύπρου, αποτελεί ο Γεωχημικός \’Ατλαντας της Κύπρου, ο οποίος παρουσιάστηκε σήμερα σε διεθνές συμπόσιο στη Λευκωσία.

O Γεωχημικός \’Ατλαντας της Κύπρου όπως αναφέρει το protothema.gr, είναι το επιστέγασμα της μεγαλύτερης και λεπτομερέστερης γεωχημικής έρευνας που έγινε ποτέ στην Κύπρο και κάλυψε όλη την ελεύθερη επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και το χώρο των βρετανικών βάσεων.

Στην ομιλία του στο συμπόσιο ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Σοφοκλή Αλετράρης, τόνισε ότι ο Γεωχημικός \’Ατλαντας της Κύπρου είναι μια πρωτοποριακή έκδοση για τα κυπριακά αλλά και τα παγκόσμια δρώμενα στο πεδίο της γεωχημικής έρευνας και χαρτογράφησης των εδαφών.

Είπε ότι παράλληλα αποτελεί ένα πλήρες εγχειρίδιο που συγκεντρώνει, ταξινομεί και κατατάσσει την πιο περιεκτική και λεπτομερή γεωχημική και γεωλογική πληροφορία για τα εδάφη που έχει ποτέ δημιουργηθεί για την Κύπρο, που θα αποτελέσει για πολλά χρόνια την τράπεζα πληροφοριών και τη βάση για εξειδικευμένες κοιτασματολογικές έρευνες.

Εξάλλου, όπως ανέφερε στο χαιρετισμό της η διευθύντρια του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, δρ Ελένη Γεωργίου – Μορισσώ, η μελέτη αυτή, διάρκειας 5 χρόνων και κόστους πέραν των 700.000 ευρώ, έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2011.

Η κ. Μορισσώ είπε ότι η ολοκλήρωση του \’Ατλαντα εντάσσει την Κύπρο στον κατάλογο των προηγμένων χωρών που πρωτοπορούν στη γεωχημική χαρτογράφηση των εδαφών τους.

Πρόσθεσε ότι η μοναδικότητα του Γεωχημικού \’Ατλαντα της Κύπρου σε σχέση με άλλες χώρες που προηγήθηκαν είναι η δειγματοληψία σε λεπτομερή κλίμακα και η λεπτομερής πληροφορία που παράγεται, σε συσχέτιση με την πολυπλοκότητα και μοναδικότητα της γεωλογίας της Κύπρου και την ιδιαιτερότητά της ως νησιωτικής χώρας, αρκετά πυκνοκατοικημένης.

Είπε, επίσης, ότι ο Γεωχημικός \’Ατλαντας της Κύπρου θα συμπεριληφθεί στην παγκόσμια χαρτογράφηση της διασποράς μετάλλων της Ευρώπης και θα συμπεριληφθεί στην παγκόσμια χαρτογράφηση της διασποράς μετάλλων στο περιβάλλον και θα ενσωματωθεί στο Γεωχημικό \’Ατλαντα της Ευρώπης και στον Παγκόσμιο \’Ατλαντα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτού του \’Ατλαντα η Κύπρος δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει κανένα ιδιαίτερο ή επικίνδυνο σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Σε ερώτηση κατά πόσο έχουν εντοπιστεί νέα μεταλλοφόρα κοιτάσματα, η κ. Μορισσώ είπε ότι υπάρχουν κάποιες τιμές σε στοιχεία, όπως είναι ο χαλκός, που δείχνουν κάποια ψηλότερη συγκέντρωση από την αναμενόμενη σε κάποιες περιοχές.

Αυτό, είπε, ενδείκνυται να ερευνηθεί και να εξεταστεί κατά πόσο απεικονίζει τη δυνατότητα νέων κοιτασμάτων.
Σε άλλη ερώτηση κατά πόσο από την έρευνα έχουν επιβεβαιωθεί τα πρόσφατα δημοσιεύματα για ύπαρξη κοιτασμάτων χρυσού σε περιοχές της Κύπρου, είπε ότι δεν μπορεί να λεχθεί κάτι τέτοιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook