Ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, με επίκαιρη ερώτηση του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητάει συγκεκριμένο σχέδιο αντίδρασης για την αντιμετώπιση της ξηρασίας – λειψυδρίας στο νομό Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα ζητάει: 

α): συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ξηρασίας- λειψυδρίας και την ορθολογική διαχείριση του νερού και 
β):ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο στην προώθηση των έργων άρδευσης του νομού Ηρακλείου.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

Η σημαντική πτώση των βροχοπτώσεων που έχει καταγραφεί φέτος σε αρκετές περιοχές, κρούει τον κώδωνα του κίνδυνό, αφού σε οριακό σημείο βρίσκονται φράγματα και πηγές σε ολόκληρη την Κρήτη.

Σε κάποιες περιπτώσεις η πτώση των βροχοπτώσεων σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει και το 50%, με τις αρμόδιες Υπηρεσίες να επισημαίνουν το πρόβλημα και να ζητούν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ενόψει του καλοκαιριού μάλιστα, η αγωνία όλων εντείνεται, αφού τόσο οι απαιτήσεις ίδρυσης αυξάνουν, λόγω και του μεγάλου αριθμού επισκεπτών που δέχεται το νησί, όσο και οι ανάγκες άρδευσης, αφού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, οι καλλιέργειες έχουν ανάγκη από περισσότερο νερό.

Μάλιστα η Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, έχει ξεκινήσει σειρά ενεργειών και συγκεκριμένων δράσεων, ώστε να εξασφαλιστούν αποζημιώσεις για τις μεγάλες ζημιές που έχουν υποστεί οι ελαιοκαλλιέργειες και οι αμπελώνες από τη φετινή ξηρασία.

Επιπλέον, αιρετοί και φορείς τονίζουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και εκφράζουν την αγανάκτηση του, ζητώντας μέτρα και δράσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Επειδή η “απειλή” που δέχεται η Κρήτη μετά την παρατεταμένη ανομβρία είναι μεγάλη, λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων, με τον κίνδυνο της λειψυδρίας να παραμονεύει, καθώς τα αποθέματα νερού στο νησί ολοένα και εξαντλούνται και Επειδή είναι σε εξέλιξη έργα και μελέτες στον νομό Ηρακλείου όπως: φράγμα Πλακιώτισσας, Αρδευτικό Αμουργελών, εκτροπή Πλατύ Ποταμού, Φράγμα Αμιρών κλπ. 

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
-Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να καταρτιστεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ξηρασίας- λειψυδρίας και την ορθολογική διαχείριση του νερού;

-Ποια η πρόοδος στην προώθηση των έργων άρδευσης του νομού Ηρακλείου;».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook