Η εξάπλωση οφείλεται κυρίως σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί – Πρόβλημα με τους επαγγελματίες υγείας

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, σε ένα ποσοστό 10 – 12% οι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας και το προσωπικό των Νοσοκομείων δεν έχουν εμβολιαστεί για την ιλαρά.

Την επισήμανση αυτή έκανε μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αγάπιος Τερζίδης, ο οποίος ήταν ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε  το Επιστημονικό Συμβούλιο και η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων στο αμφιθέατρο «Κωστής Νικηφοράκης» του ιδρύματος.

Ο κ.Τερζίδης τόνισε πως η επιδημία ιλαράς που ξεκίνησε από την κεντρική Ευρώπη και εξαπλώθηκε και στην χώρα μας, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Αναφορικά με όσους αντιτίθενται στους εμβολιασμούς είπε ότι το ζητούμενο είναι να πειστεί η πλειοψηφία των πολιτών για την αναγκαιότητα των εμβολίων .

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε και την ενημέρωση των νέων γιατρών, οι οποίοι – όπως είπε – δεν ξέρουν τι είναι η ιλαρά καθώς λόγω του προγράμματος των εμβολιασμών, ήταν μια νόσος που είχε περιοριστεί και τώρα επανεμφανίστηκε.

Σε ότι αφορά στην εξέλιξη της επιδημίας, ανέφερε ότι όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, με το κλείσιμο των σχολείων και την «έξοδο» των πολιτών εκτός κλειστών χώρων, τόσο θα μειώνονται τα κρούσματα.

Ως πλέον ευαίσθητη ομάδα, χαρακτήρισε τα παιδιά των Ρομά, λόγω της περιθωριοποίησης της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, αν και όπως είπε είναι σε εξέλιξη μεγάλο πρόγραμμα εμβολιασμού των Ρομά.

Σε ότι αφορά στους πρόσφυγες, τα κρούσματα ιλαράς ήταν πολύ λίγα και αυτό γιατί  από την αρχή εφαρμόστηκε ένα ευρύ πρόγραμμα εμβολιασμών το οποίο συνεχίζεται και στους νέους πρόσφυγες που έρχονται στην χώρα.

Να σημειωθεί πως από τα περίπου 2.500 περιστατικά ιλαράς, σύμφωνα με τον κ.Τερζίδη, τα περίπου 2.000 περιστατικά σημειώθηκαν στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αχαίας και Ηλείας, ενώ τα περιστατικά στην Κρήτη ήταν μόλις δέκα.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook