Το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για το άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξί, καθώς και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις αλλαγές στο ΕΣΥ θα τεθούν επί τάπητος στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει την Τρίτη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, προειδοποίησε για «άσχημες εξελίξεις», εάν «ληφθούν λάθος αποφάσεις» στο Υπουργικό Συμβουλίο, ενώ χαρακτήρισε τον Γιάννη Ραγκούση «επικίνδυνο για τη Δημοκρατία». Το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση Σαμαρά – Λυμπερόπουλου εξετάζει η ΝΔ.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως αναφέρει το in.gr, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος θα ενημερώσει για τις διαθρωτικές αλλαγές, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής θα θέσει τα θέματα της λαθρομετανάστευσης και της διαχείρισης των συνόρων, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης θα ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο για δύο νομοσχέδια, που σχετίζονται με την κτηνοτροφία και τις αγροτικές μισθώσεις.

Το σχέδιο νόμου Ραγκούση προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των ταξί. Οι άδειες θα περιέλθουν στο Δημόσιο και θα είναι αμεταβίβαστες. Το Δημόσιο θα τις παραχωρεί για τρία έως πέντε χρόνια σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, πληρώνοντας μόνο ένα παράβολο.

Στο ίδιο σχέδιο θεσπίζονται για πρώτη φορά ταξί επταθέσια ή εννεαθέσια οχήματα και τα μοτοταξί, δηλαδή τα επί μισθώσει δίκυκλα για όσους επιλέγουν τη λύση αυτή για τις μετακινήσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό θα θεσπιστεί και η προμίσθωση ταξί μέσω Internet.

Δεν προβλέπεται να θεσμοθετηθούν πληθυσμιακά κριτήρια στον καθορισμό του αριθμού των αδειών, θέμα στο οποίο επιμένουν ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες ταξί, ενώ θα ληφθεί μέριμνα για τους καλλικρατικούς δήμους με λιγότερους από 70.000 κατοίκους.

Σημείο αιχμής της προωθούμενης ρύθμισης είναι η μαύρη αγορά που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες στις μεταβιβάσεις αδειών.

Από στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών, μόνο τα δέκα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι» που ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ. Έχουν μεταβιβαστεί περίπου 35.000 άδειες με τιμές που κυμαίνονται γύρω στα 150.000 ευρώ. Τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα για το Δημόσιο ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο οι άδειες αγοράζονται και κληρονομούνται. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να διαθέτει έως δύο άδειες. Με αυτά τα δεδομένα, στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών είναι να αποκτήσει και πάλι η άδεια ταξί τον δημόσιο χαρακτήρα της.

Προς αυτή την κατεύθυνση προβλέπονται τα εξής:

Οι άδειες ταξί θα παραχωρούνται έναντι τιμήματος από το κράτος και με συγκεκριμένα κριτήρια. Σε συνεργασία με το υπουργείο Απασχόλησης, ιδιοκτήτες και οδηγοί θα παρακολουθούν σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης επιδοτούμενο πρόγραμμα δίμηνης διάρκειας και θα αποκτούν ειδική πιστοποίηση. Τα σεμινάρια θα αφορούν κανόνες καλής συμπεριφοράς, εκμάθηση ξένης γλώσσας κ.λπ. Σε πρώτη φάση τα επιδοτούμενα προγράμματα θα παρακολουθήσουν περίπου 5.000 ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί της Αττικής.

Οι άδειες θα είναι αμεταβίβαστες και θα ανανεώνονται κάθε 3-5 χρόνια. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες ταξί, όταν συνταξιοδοτηθούν, θα επιστρέψουν την άδειά τους στο κράτος.

Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για όσους απέκτησαν άδεια ταξί τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της κυβερνητικής δέσμευσης για απελευθέρωση του επαγγέλματος με κανόνες.

Οι βασικές προτάσεις προβλέπουν:

Τη δωρεάν παραχώρηση μισής άδειας ταξί σε όσους διαθέτουν σήμερα ανάλογο μερίδιο (μισή άδεια). Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν περίπου 6.500 επαγγελματίες ταξί.

 Την εφαρμογή ενός είδους «φορολογικής αποζημίωσης», με έσοδα που θα εξασφαλιστούν από τα τέλη απόκτησης των νέων αδειών και κυρίως από την επιβολή προστίμων σε πωλητές αδειών που έχουν αποκρύψει στο παρελθόν έσοδα από το Δημόσιο. Το τελευταίο πάντως δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, αφού οι μεταβιβάσεις έχουν γίνει με συμβολαιογραφικές πράξεις όπου αναγράφονται τιμές της τάξης των 2.500 έως 5.000 ευρώ.

Την Τρίτη επίσης συνεδριάζει ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας Οικονομικών (11 π.μ.), προκειμένου οι βουλευτές-μέλη του να ενημερωθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για το νομοσχέδιο για τις τράπεζες.

Ακόμη, συνεδριάζει ο ΚΤΕ Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με διευρυμένη σύνθεση, στις 5 μ.μ., προκειμένου οι βουλευτές να ενημερωθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για το πρόγραμμα έργων αυτεπιστασίας των Δήμων.

Προειδοποιούν οι αυτοκινητιστές

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης οδηγούνται οι σχέσεις των ιδιοκτητών ταξί και του υπουργού Μεταφορών Γιάννη Ραγκούση. Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, σε συνέντευξη που έδωσε αργά το απόγευμα της Δευτέρας προειδοποίησε για «άσχημες εξελίξεις», εάν, όπως είπε, «ληφθούν λάθος αποφάσεις» στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή εξαπέλυσε δριμύτατη προσωπική επίθεση κατά του κ. Ραγκούση, τον οποίο χαρακτήρισε «επικίνδυνο για τη Δημοκρατία», διότι, όπως είπε, «ενώ είχε δώσει τον λόγο του και στη Βουλή και στο ΚτΕ του ΠΑΣΟΚ ότι από τις 20 Αυγούστου και ύστερα θα έχει έτοιμο ένα σχέδιο που θα μας το δώσει να το συζητήσουμε και να κάνουμε διάλογο, προτίμησε την τακτική των επιλεκτικών διαρροών σε συγκεκριμένα δημοσιογραφικά συγκροτήματα».

Κατά τον κ. Λυμπερόπουλο, ο υπουργός «προσπαθεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον κλάδο για να φτιάξει το δικό του πολιτικό προφίλ, που το έχει χάσει».

Αναφερόμενος στα όσα έχουν διαρρεύσει σχετικά με το σχέδιο νόμου, ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ χαρακτήρισε τις προτάσεις εκτός κάθε λογικής, υποστήριξε ότι «εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τον υπουργό, φωτογραφίζοντας τους παράγοντες του τουρισμού». Τέλος, χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το σχέδιο νόμου που προωθείται, καθώς όπως είπε, προσκρούει στο άρθρο 5 του Συντάγματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, η Νέα Δημοκρατία εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ Θύμιου Λυμπερόπουλου, για να ακούσει τις θέσεις των αυτοκινητιστών.

Η ΝΔ, κατά πληροφορίες, θα επιμείνει στο θέμα των πληθυσμιακών κριτηρίων, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα ληφθεί απόφαση να στηριχθούν όλα τα αιτήματα των αυτοκινητιστών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook