Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών που σπουδάζουν στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ)

Συνολικά, 30 ηλεκτρονικούς υπολογιστές παρέλαβε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής από τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Βασίλη Καρδάση, προκειμένου να διατεθούν στις φυλακές της χώρας για να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών - κρατουμένων που σπουδάζουν στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας, που υπεγράφη μεταξύ των δύο φορέων, τον Σεπτέμβριο του 2016.

Συμφωνία η οποία προβλέπει την προσφορά, ετησίως, 20 υποτροφιών από το ΕΑΠ για την φοίτηση των κρατουμένων σε προπτυχιακά προγράμματα.

Ήδη μέχρι σήμερα 40 κρατούμενοι, από 11 φυλακές της χώρας, έλαβαν υποτροφία και ξεκίνησαν τις σπουδές τους.

Με τον τρόπο αυτό, σημειώνεται στην ανακοίνωση, ενισχύεται η εκπαίδευση των κρατουμένων, με στόχο την ομαλή κοινωνική επανένταξη, ενώ παράλληλα υλοποιείται η πολιτική ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση. Σημειώνεται ότι σήμερα συνολικά 72 φοιτητές κρατούμενοι φοιτούν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας διασφαλίστηκε, επίσης, η διάθεση, εκ μέρους του ΕΑΠ, 20 θέσεων ετησίως, για τη φοίτηση υπαλλήλων καταστημάτων κράτησης σε προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, με γνωστικό αντικείμενο την οργάνωση και λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και προβλέφθηκε η δημιουργία κατεύθυνσης αντεγκληματικής - σωφρονιστικής πολιτικής και διοίκησης.

Τέλος, αναφέρεται ότι με τις διατάξεις του άρθρου 30 του πρόσφατου νόμου 4531/2018, διασφαλίστηκε η μερική επιδότηση των διδάκτρων για τις σπουδές των υπαλλήλων, από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πηγή: protothema.gr