Η καταγγελία της σύμβασης με τον Ρωσικό νηογνώμονα από το υπ. Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας – μετά την αποκάλυψη υπόθεσης πλαστών πιστοποιητικών ναυσιπλοοίας – και η εντολή για «δέσιμο» όλων των σκαφών που είχαν πιστοποιητικό από τον συγκεκριμένο νοηγνώμονα, είχε σαν αποτέλεσμα τον «έγκλωβισμό» στην Αγία Ρουμέλη περίπου 800 επισκεπτών του φαραγγιού της Σαμαριάς.

Και αυτό γιατί τα δύο πλοία της ΑΝΕΝΔΥΚ, «Σαμαριά» και «Δασκαλογιάννης» τα οποία εκτελούν τα δρομολόγια από και προς την Αγία Ρουμάλη (που δεν έχει οδική πρόσβαση) , «έδεσαν» μετά την εντολή του υπουργείου καθώς έχουν πιστοποιητικό ασφάλειας από τον συγκεκριμένο νηογνώμονα.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θεωρείται ως εξαιρετικά κατεπείγουσα καθώς οι εκατοντάδες επισκέπτες από τις διάφορες χώρες του κόσμου πρέπει πάση θυσία να μεταφερθούν στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων όπου τους περιμένουν τα πούλμαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το τεράστιο αυτό πρόβλημα έχει ήδη ενημερωθεί ο Γ.Γ.Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και αρχικά εγίνοντο συνεννοήσεις να υπάρξει κατεξαίρεση απόφαση του Λιμεναρχείου – έστω και με Εισαγγελική απόφαση – για να επιτραπεί ο απόπλους των συγκεκριμένων πλοίων , προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι επισκέπτες του φαραγγιού της Σαμαριάς.

Τελικά οι περίπου 800 εγκλωβισμένοι στην Αγ.Ρουμέλη, μεταφέρθηκαν σταδιακά – και με την ταλαιπωρία που συνεπάγεται – στην Χώρα Σφακίων με μικρότερα σκάφη, όπως εκείνο που εκτελεί δρομολόγια απο τον Πλακιά στην Γαύδο.

Απο τα Χανιά, όπου βρέθηκε σήμερα ο κ.Καρούντζος, χαρακτήρισε το θέμα ως ιδιαίτερα σοβαρό και μάλιστα επεσήμανε πως εαν έως το απόγευμα δεν έχει βρεθεί κάποια οριστική λύση, τότε αναγκαστικά απο αύριο το φαράγγι της Σαμαριάς θα κλείσει για τους επισκέπτες.

Μιλώντας στο Flashnews.gr ο πρόεδρος της ΑΝΕΝΔΥΚ κ.Γιάννης Μπραουδάκης, επεσήμανε πως το συγκεκριμένα πλοία δεν έχουν κανένα πρόβλημα και δεν εμπλέκονται στην υπόθεση που διερευνά η Διαιοσύνη, αλλά μετά την κατάργηση του Ελληνικού νηογνώμονα, αναγκαστικά απευθύνθηκαν στον Ρωσικό νηογνώμονα για την έκδοση του πιστοποιητικού νασιπλοοίας, όπως δεκάδες άλλα σκάφη σε ολόκληρη την χώρα.

\”\’Ηδη είμαστε σε διαδικασίες για να εκδίδουμε τα αναγκαία πιστοποιητικά απο τους Loyds, αλλά αυτό χρειάζεται χρόνο\” είπε ο κ.Μπραουδάκης.

Ανακοίνωση της ΑΝΕΝΔΥΚ

Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή της η Ναυτιλιακή Εταιρεία Νοτιοδυτικής Κρήτης αναφέρει τα εξής :

\”Λόγω προβλήματος που προέκυψε από την αμφισβήτηση εγκυρότητας των πιστοποιητικών κλάσεως με υπαιτιότητα του παρακολουθούντος των πλοίων Ρώσικου νηογνώμονα, σας ενημερώνουμε ότι τα πλοία μας Ε/Γ-Ο/Γ \”Δασκαλογιάννης\” και Ε/Γ-Ο/Γ \”Σαμαριά Ι\” δε θα πραγματοποιήσουν τα εγκεκριμένα τους δρομολόγια. Η εταιρία μας καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση του επιβατηγού κοινού, ενημερώνοντας τους επιβάτες μέσω των κεντρικών πρακτορείων, προκειμένου να ενημερωθούν εγκαίρως και προωθηθούν στον προορισμό τους με άλλα πλοία\”.

Ρωσικά πιστοποιητικά σε 57 πλοία

Συνολικά 57 πλοία έχει διαπιστωθεί από τις αρμόδιες αρχές ότι φέρουν την κλάση του Ρωσικού Νηογνώμονα. Από αυτά 16 ακινητοποιήθηκαν χθες το πρωί σε έξι λιμάνια της χώρας (Μεγανήσι, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Αμοργό, Χίο,Πειραιά), με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός επιβατών τους να αποκλειστεί είτε σε μικρά νησιά είτε να ταλαιπωρηθεί στον Πειραιά.

 Σύμφωνα με τον κ. Γ.Γ. του υπουργείου κ.Λύτινα, διερευνώνται τα πιστοποιητικά σε άλλα τρία πλοία ενώ ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΝ ουσιαστικά με τις δηλώσεις του άφησε ορθάνοιχτο κάθε ενδεχόμενο για την αξιοπιστία των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας σε άλλα 24 πλοία.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook