Ισχυρότερη εκτιμά ότι θα βγει η Ευρώπη από την κρίση στην ευρωζώνη εκτίμησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος δήλωσε «απολύτως σίγουρος» για την επιβίωση του ευρώ.

«Πιστεύω πως η Ευρώπη θα βγει απ\’ αυτή την κρίση ισχυρότερη επειδή τώρα, στην Ευρώπη, όλος ο κόσμος, αριστερά και δεξιά, συμφωνεί ότι έχουμε ανάγκη δομικές μεταρρυθμίσεις για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί», δήλωσε ο Μπαρόζο χθες το βράδυ στην Αυστραλία, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στη χώρα αυτή.

«Κάνουμε προόδους, εδραιώνοντας μια καλύτερα ολοκληρωμένη ζώνη του ευρώ και ταυτόχρονα, υπάρχει στις μέρες μας μια συναίνεση στην Ευρώπη για την ανάγκη να προωθηθούν η ίδια δημοσιονομική ενίσχυση και οι ίδιες δομικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τους ανταγωνιστές μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Μολονότι το ευρώ είναι αυτή τη στιγμή εξασθενημένο, ο Μπαρόζο εκτιμά πως δεν απειλείται από την κρίση του κρατικού χρέους στη ζώνη του ευρώ.

«Είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα επιβιώσει. Υπάρχει μια πλήρης δέσμευση όλων των χωρών της ζώνης Ευρώπη για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη. Και πράγματι το ευρώ παραμένει ένα πολύ σταθερό και ισχυρό νόμισμα», δήλωσε στην αυστραλιανή τηλεόραση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής φάνηκε επίσης αισιόδοξος αναφορικά με τη βοήθεια της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

«Οι γερμανοί φορολογούμενοι και ο γερμανικός πληθυσμός γενικά είναι πολύ φιλοευρωπαίοι», τόνισε. «Τα Συνταγματικά Δικαστήρια των χωρών μελών της ευρωζώνης είναι ανεξάρτητα, αλλά δεν περιμένω κάποιο δικαστικό εμπόδιο στο να εφαρμοστεί κάτι το οποίο έχουμε ανάγκη για την ολοκλήρωση» συμπλήρωσε.

Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο θα ανακοινώσει αύριο Τετάρτη την ετυμηγορία του σχετικά με τη βοήθεια που έχει καταβάλλει το Βερολίνο στην Ελλάδα και με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου αρωγής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook