Η “Eνωση Iδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Nοτιοδυτικής Κρήτης, προχωρεί με την παρούσα επιστολή στην έκφραση των προβληματισμών της όσο αφορά τη διαχείριση του αεροδρομίου Χανίων.

"Κύριοι,

Ο αερολιμένας Χανίων αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου επισκεπτών για όλο το Νομό Χανίων αλλά και του Ρεθύμνου και αυτό τον καθιστά τον κύριο μοχλό ανάπτυξης όχι μόνο για την πόλη των Χανίων αλλά και για την περιφέρεια και των δύο Νομών.

Από την ημέρα ανάληψης του αεροδρομίου Χανιων από την εταιρεία σας με μια προσεκτική ματιά στα στοιχεία προκύπτουν ανησυχητικά συμπεράσματα. 

Κατά τα προηγούμενα τρία έτη έχει επιτευχθεί μια συνολική αύξηση των επισκεπτών κατά 70%. 

Το αποτέλεσμα αυτό είχε προέλθει από συνεργασία επαγγελματιών πολιτών και θεσμικών φορέων όλου του νομού Χανίων. 

Η αύξηση των αφίξεων στο αεροδρόμιο παρέσυρε σε μία αισθητή βελτίωση τις παρεχόμενες υπηρεσίες με αποτέλεσμα το εισόδημα από το τουριστικό προϊόν να διαχέεται προς όλους τους επαγγελματίες .

Η δομή των τουριστικών επιχειρήσεων του Νομού μας όσο αφορά τις υπηρεσίες διαμονής και εστίασης αλλά και παροχής υπηρεσιών αποτελούνται κυρίως από μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις.Ενοικιαζόμενα δωμάτια, πολυτελείς κατοικίες, βίλες, μικρά μπουτίκ καταλύματα που γεμίζουν τόσο με τις παραδοσιακές ΟΤΑ (booking.com,Expedia) όσο και μέσω Αirbnb.

Το εισόδημα των προαναφερθέντων επιχειρήσεων κινήθηκε ανοδικά τα τελευταία χρόνια.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι με τις εταιρείες χαμηλού κόστους κινούνται πελάτες με εμπειρία στα ταξίδια και οικονομικά εύρωστοι που επιλέγουν μόνοι τους, τόσο την αεροπορική όσο και το κατάλυμα διαμονής τους. Η τάση αυτή του individual traveler είναι πλέον μια παγκόσμια σταθερά της τουριστικής βιομηχανίας και συνιστά το πιο παρεξηγημένο σημείο των εταιρειών χαμηλού κόστους. Οι εταιρίες αυτές επειδή στηρίζονται στον τζίρο χρησιμοποιώντας σύγχρονα και ασφαλή αεροπλάνα εφαρμόζοντας οικονομίες κλίμακος και φυσικά αξιοποιώντας οικονομικές ευκαιρίες, μπορούν να προσφέρουν φθηνά εισητήρια.

Οι πελάτες που τις προτιμούν δεν σημαίνει ότι είναι πελάτες δεύτερης κατηγορίας. Είναι επισκέπτες που έχουν ταξιδέψει πολλές φορές μόνοι τους και πλέον έχουν την εμπειρία και σιγουριά να μην επιλέξουν ένα παραδοσιακό τουριστικό πρακτορείο για τις διακοπές τους. 

Επίσης οι LOW COST έδωσαν τη δυνατότητα σε επισκέπτες να έρθουν απευθείας στα Χανιά από πόλεις που στο παρελθόν θα ήταν αδιανόητο να επιλέξουν για διακοπές το νομό μας. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό δεν είναι ότι καλύτερο να αλλάζεις 2-3 αεροπλάνα για να φτάσεις στον προορισμό σου.Η διαδικασία αυτή αφορά στον ίδιο βαθμό και εμάς ως ταξιδιώτες.

Η έκδηλη ανησυχία μας είναι ότι η πολιτική που θα εφαρμόσετε θα απομακρύνει τις low cost εταιρείες από το αεροδρόμιο Χανίων, με καταστροφικά αποτελέσματα για τις μικρές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών διαμονής για τις επιχειρήσεις εστίασης, ενοικίασεις αυτοκινήτων και τελικά στο σύνολο όλους τους επαγγελματίες που έμμεσα ή άμεσα εμπλέκονται με τον τουρισμό.

Φόβος μας είναι ότι το αεροδρόμιο θα μετατραπεί σε ένα μικρό αεροδρόμιο που θα δέχεται μόνο πτήσεις που θα αφορούν πελάτες που θα έχουν προαγοράσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο διαμονής και μετακινήσης. Ελπίζουμε η σχεδιαζόμενη πολιτική να μη το μετατρέψει σε εργαλείο ανάπτυξης μόνο για τον all inclusive τουρισμό,άλλωστε αυτό θα συνιστουσε φιλοσοφία παραγωγής και όχι Marketing. Σε καμία περίπτωση δεν θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη και εξειδίκευση του Τουριστικού προιόντος.

Πιστεύουμε ότι το αεροδρόμιο Χανίων θα λειτουργήσει με αποδοτικό τρόπο για όλους αν

1.Παραμείνει Φθηνό και ανταγωνιστικό
2.Συνεχίσει η αυξητική τάση των επιβατών με τη σημερινή αναλογία LCC και TO
3.Υπάρχουν διεθνείς πτήσεις αλλά και διασύνδεση με άλλες πόλεις του εσωτερικού όλο το χρόνο.
4.Να παραμείνουν οι υπάρχουσες και να προσελκύσουμε κι άλλες αεροπορικές εταιρείες , που προσφέρουν ελεύθερα, σε ανταγωνιστικές τιμές εισιτήρια για πελάτες που επιλέγουν να κινηθούν ελεύθερα σε όλο το νησί.

Ζητούμε η εφαρμοζόμενη πολιτική από μέρους σας, στο αεροδρόμιο Δασκαλογιάννης, να προσφέρει κίνητρα και διευκολύνσεις για την περαιτέρω εδραίωση και προσέλκυση LOW COST εταιριών και όχι μόνο, που θα δραστηριοποιούνται και το χειμώνα.

Θεωρούμε το στοιχείο αυτό απαραίτητο για την περαιτέρω αύξηση των επισκεπτών όλο το χρόνο στοιχείο που θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη κερδοφορία. 

Ο Πρόεδρος
Σταθάκης Χρυσοβαλάντης"


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook